Vergooien kans op schikking kost adviseur ruim € 20 miljoen

31 juli 2020

Belastingadviseurs moeten in een beroepsprocedure tussen hun cliënten en de Belastingdienst een goede inschatting maken van het nut van een schikking. Verliest de cliënt door een fout advies de kans op een voordelige schikking? Dan kan de cliënt zijn belastingadviseur aansprakelijk stellen.

Een man is oprichter en eigenaar van een bedrijf dat frites en aardappelproducten produceert en verhandelt. Samen met zijn vrouw verhuist hij in de jaren negentig om fiscale redenen naar Curaçao. Ten tijde van zijn verhuizing gelden namelijk veel lagere successierechten op het eiland. Met de verhuizing hoopt het echtpaar onder meer de financiële belangen van de kinderen in de onderneming veilig stellen. Volgens een belastingadvieskantoor bespaart de familie op deze

miljoenen guldens aan belastingen. Na ongeveer twee jaar keren de echtgenoten terug naar Nederland. Maar volgens de Belastingdienst is de man fiscaal gezien nooit weggeweest. Hij is algemeen directeur van zijn bedrijf gebleven en was na zijn verhuizing geregeld in Nederland. Ook hield hij in Nederland zijn tandarts en huisarts aan. De inspecteur legt de man daarom voor vele miljoenen navorderingsaanslagen op.

Ondernemer zet adviseur buiten spel

De man gaat in beroep tegen de navorderingsaanslagen, maar zonder succes. Daarop stelt hij het belastingadvieskantoor aansprakelijk. De betreffende partner van het kantoor heeft een advies gegeven over de emigratie, zodat het kantoor de schade betalen, aldus de bedrijfseigenaar. De civiele rechter geeft hem hierin gelijk. Het belastingadvieskantoor heeft inderdaad ernstige steken laten vallen in de advisering over de door belastingontduiking ingegeven verhuizing naar Curaçao. Maar de man valt ook wat te verwijten. Tijdens zijn periode op de Antillen heeft de man zijn eigen koers gevaren. Daardoor heeft hij zelf het kantoor buiten spel gezet, zodat de adviseur niet meer kon bijsturen.

Fout advies bij schikkingspoging

De man stelt dat het belastingadvieskantoor ook nog eens fout advies heeft gegeven bij een schikkingspoging met de fiscus. De rechter constateert dat het kantoor toerekenbaar tekort is geschoten in zijn advisering over de schikkingsonderhandelingen met de inspecteur. Het kantoor is daardoor volledig aansprakelijk te houden voor het verlies van een kans op een schikking die zou hebben geleid tot een beter resultaat dan de huidige situatie. Uiteindelijk is het kantoor de inmiddels overleden bedrijfseigenaar ruim € 13,6 miljoen verschuldigd. Zijn drie kinderen hebben recht op schadevergoedingen die variëren van € 2,2 miljoen tot € 2,7 miljoen, exclusief rente en bijkomende kosten.

Wet: art. 6:95 en art. 6:101 BW

Bron: Rechtbank Rotterdam 01-07-2020 (gepubliceerd 27-07-2020), ECLI:NL:RBROT:2020:6669