Publieke PKI-certificaat vóór 1 januari 2021 vervangen

18 november 2020

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om met het huidige publieke PKIoverheid services server certificaat digitaal te communiceren met bijvoorbeeld de Belastingdienst, KvK en banken aangesloten bij SBR Nexus. De oorzaak voor deze ongeplande en spoedige vervanging is een recent ontdekt beveiligingsprobleem.


Het is van belang om dit certificaat vóór 1 januari 2021 te vervangen door een privaat PKIoverheid certificaat om te blijven voldoen aan de fiscale verplichtingen van klanten. De fiscaal dienstverlener is hiervoor zelf verantwoordelijk. Het initiatief voor de vervanging van het certificaat ligt bij de certificaataanbieder en de fiscaal dienstverlener. Bij tijdige vervanging kan ook na 1 januari digitaal met de Belastingdienst worden gecommuniceerd en kunnen aangiften worden ingediend.
Wie al in het bezit is van een privaat PKIoverheid-certificaat voor aanleveringen aan Digipoort en BIV, hoeft geen actie te ondernemen. Dit certificaat is ook -mits geldig – na 1 januari 2021 te gebruiken. De persoonsgebonden beroepscertificaten van accountants zijn niet getroffen door het beveiligingsprobleem. Ook deze kunnen na 1 januari 2021 gebruikt blijven worden.
Als de certificaatbeheerder van het huidige certificaten niet meer in dienst is, is het nodig een nieuwe certificaathouder aan te wijzen.

Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners 05-11-2020 en SBR.nl