Denk aan terugvragen buitenlandse btw 2021

26 september 2022

De Belastingdienst attendeert fiscaal dienstverleners erop dat de buitenlandse btw 2021 voor klanten uiterlijk 30 september 2022 moet worden teruggevraagd.


De Belastingdienst stuurt het teruggaafverzoek door naar de belastingdienst in het EU-land waarvan men btw terugvraagt. Komt het verzoek na 30 september 2022 bij de Belastingdienst binnen, dan kan het zijn dat het andere EU-land dit niet meer in behandeling neemt.
In de praktijk blijkt dat veel verzoeken om teruggave op 30 september worden ingediend bij de Belastingdienst. Hierdoor kan het zijn dat het portaal overbelast raakt en de aanvraag pas na 30 september binnenkomt. Het verzoek wordt dan mogelijk niet in behandeling genomen en dan volgt de teruggaaf ook niet. Om dit te voorkomen adviseert de Belastingdienst om het verzoek zo snel mogelijk te doen.
Voorwaarden voor teruggave zijn:

  • De onderneming is in Nederland gevestigd.

  • De ondernemer heeft in het EU-land waar men de btw van terugvraagt, geen btw-aangifte gedaan.

  • De ondernemer gebruikt de goederen en diensten voor met btw-belaste bedrijfsactiviteiten.

Btw terugvragen kan via de internetsite Teruggaaf van btw uit andere EU-landen.

Om als fiscaal dienstverlener voor een klant btw terug te kunnen vragen uit andere EU-landen, moet de klant over eigen inloggegevens voor zijn account beschikken. In het account kan de klant aangegeven dat de fiscaal dienstverlener gemachtigd is om btw terug te vragen.
Klanten kunnen via het hulpmiddel ‘Ik wil btw terugvragen uit EU-landen - kan ik daarvoor inloggegevens aanvragen?’ nagaan of zij in aanmerking komen voor teruggave van buitenlandse btw en komen via dit hulpmiddel vanzelf bij het formulier inloggegevens aanvragen voor terugvragen btw uit andere EU-landen.
Fiscaal dienstverleners kunnen deze gegevens aanvragen met het formulier Aanvraag inloggegevens intermediairs voor terugvragen btw uit andere EU-landen.

Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners 26-09-2022
Practice note: Btw en vooraftrek spiralbound