Komen orgaandonatieauto’s in aanmerking voor vrijstelling van mrb en teruggaaf van bpm voor motorrijtuigen die zijn ingericht voor het vervoer van zieken en gewonden?
Komen orgaandonatieauto’s in aanmerking voor vrijstelling van mrb en teruggaaf van bpm voor motorrijtuigen die zijn ingericht voor het vervoer van zieken en gewonden?
Gegevens
- Kenmerk
- KG:013:2025:1
- Publicatiedatum
- 10 juni 2025
- Bron
- Kennisgroepen Standpunten
- Status
- Geldig
Aanleiding
Orgaandonatievervoer speelt een belangrijke rol binnen de medische keten. In sommige situaties mogen optische- en geluidssignalen gevoerd worden. Hiermee vertoont het vervoer van organen raakvlakken met bijvoorbeeld ambulancevervoer. In beide situaties kan sprake zijn van spoed en medische hulpverlening. Vandaar de vraag of de orgaandonatieauto in aanmerking komt voor de “ambulancevrijstelling”.
Vraag
Kan een orgaandonatieauto in aanmerking komen voor de vrijstelling en teruggaafregeling in de autobelastingen voor motorrijtuigen die zijn ingericht voor het vervoer van zieken en gewonden?
Antwoord
Nee, orgaandonatieauto’s zijn niet ingericht voor het vervoer van zieken en gewonden.
Beschouwing
Orgaandonatievervoer
Een orgaancentrum dat in het kader van de Wet op de Orgaandonatie (artikel 24) is aangewezen, is in deze hoedanigheid onder andere verantwoordelijk voor het adequate vervoer van organen binnen Nederland. In een aantal situaties is het noodzakelijk om organen en/of uitnameteams met de grootst mogelijke spoed te vervoeren. Bij voorkeur wordt in dit geval gebruik gemaakt van wegtransport waarbij eventueel optische- en geluidssignalen gevoerd worden.
Door aangescherpte wet- en regelgeving moeten ambulances, brandweer- en politieauto’s vanaf medio 2017 duidelijk te onderscheiden zijn van andere hulpdiensten, zoals het orgaantransport.