Tien navigatiepunten voor goede toepassing CSRD

Tien navigatiepunten voor goede toepassing CSRD

Gegevens

Nummer
2024/793
Publicatiedatum
8 juli 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

De dubbelematerialiteitsanalyse speelt een sleutelrol bij de richtlijn duurzaamheidsverslaggeving, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na een onderzoek bij 29 ondernemingen.


De dubbelematerialiteitsanalyse geeft gebruikers van jaarverslagen inzicht in de impact, kansen en risico’s op het gebied van duurzaamheid en kan input bieden voor de strategische koers van een onderneming.

Dubbelematerialiteitsanalyse speelt sleutelrol bij CSRD De CSRD treedt vanaf boekjaar 2024 in werking voor grote beursgenoteerde ondernemingen. De dubbelematerialiteitsanalyse speelt daarbinnen een sleutelrol. Via deze analyse wordt duidelijk welk effect een onderneming heeft op haar omgeving (impactmaterialiteit) en hoe duurzaamheidsaspecten effect kunnen hebben op het succes van een onderneming (financiële materialiteit). Informatie is materieel wanneer het weglaten, of onjuist weergeven ervan, het oordeel van de gebruiker van de duurzaamheidsinformatie kan beïnvloeden.
Om inzicht te krijgen in hoe beursgenoteerde ondernemingen nu al informatie verstrekken over belangrijke thema’s in de dubbelematerialiteitsanalyses in hun jaarverslaggeving over 2023, heeft de AFM onderzoek gedaan bij 29 ondernemingen. Hieruit blijkt dat zij de nieuwe vereisten complex vinden en ze in 2023 al gestart zijn met de benodigde aanpassingen. Veel van deze bedrijven melden dat hun aanpassingsprocessen nog lopende zijn.

10 navigatiepunten geven ondersteuning bij opstellen dubbelematerialiteitsanalyse Op basis van dit onderzoek heeft de AFM 10 navigatiepunten opgesteld die ondernemingen kunnen ondersteunen bij de implementatie van de dubbelematerialiteitsanalyse in de verslaggeving. Deze zijn gebaseerd op de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en een aantal good practices. Hiermee kunnen gebruikers ook het gesprek met de onderneming over de koers aangaan.

Toezicht op omgang met de CSRD in jaarverslaggeving 2024 In het toezicht op de jaarverslaggeving over boekjaar 2024 beoordeelt AFM hoe bedrijven omgaan met de CSRD door middel van reguliere desktop-reviews. Daarnaast gaat AFM thematisch onderzoek doen naar een duurzaamheidsthema in verband met de naleving van de CSRD.

Bron: AFM 04-07-2024 – Tien navigatiepunten voor goede toepassing CSRD
Practice note: CSRD/ESG