SEBA-budget nu uitgeput maar mogelijk verhoging budget

SEBA-budget nu uitgeput maar mogelijk verhoging budget

Gegevens

Nummer
2024/803
Publicatiedatum
10 juli 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

Vanaf 9 juli 2024 is er geen budget meer beschikbaar voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). In de Voorjaarsnota is echter € 30 miljoen extra budget aangevraagd.


Het budget voor de SEBA is op 9 juli 2024 overtekend. Dit betekent dat er meer aanvragen zijn dan er geld beschikbaar is. Ook nadat het huidige budget van € 30 miljoen is overtekend, kan men nog een aanvraag indienen voor de SEBA. In de Voorjaarsnota is namelijk € 30 miljoen extra budget aangevraagd. De Voorjaarsnota is op 25 juni 2024 aangenomen door de Tweede Kamer en op 9 juli 2024 door de Eerste Kamer. Het aanvullend budget is pas definitief na akkoord van de Staatsecretaris Openbaar Vervoer en Milieu en publicatie in de Staatscourant. RVO houdt de aanvraag aan totdat er meer duidelijkheid is over het aanvullend budget.

Ontbindende voorwaarde Wil men van de voorgenomen koop afzien als men geen subsidie krijgt? Neem dan in de (koop)overeenkomst bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarde ‘opdracht is definitief na toekenning SEBA’ op. Daarmee kan men onder de koop uitkomen als men geen subsidie krijgt.

Subsidiehoogte De subsidie kan worden aangevraagd door ondernemers en non-profitinstellingen en bedraagt maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. De vergoedingen zijn als volgt:

  • Grote onderneming: 7% van netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die fabrikant of importeur aanbracht voor kenteken afgifte. Bij een voertuigcategorie N2 met maximum gewicht van 4.250 kilo ontvangt men 7% van de verkoopprijs zonder btw.

  • Middelgrote onderneming: 10%

  • Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen: 12%.

Door middel van de MKB-toets kan men bepalen of een organisatie groot, middelgroet of klein is. Overigens is 2024 het laatste jaar voor de SEBA.

Bron: RVO 10-07-2024 – Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s
Practice note: Auto IB-ondernemer, Auto bv-dga