Standpunt opnemen wederkerig verplicht finaal verrekenbeding in samenlevingscontract

Standpunt opnemen wederkerig verplicht finaal verrekenbeding in samenlevingscontract

Gegevens

Nummer
2025/754
Publicatiedatum
10 juli 2025
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over het opnemen van een wederkerig verplicht finaal verrekenbeding in een samenlevingscontract.  


A (29 jaar) en B (28 jaar) wonen al zes jaar samen en staan ook op dat woonadres ingeschreven in de basisregistratie personen (bij de gemeente). Omdat ze samen een huis hebben gekocht besluiten ze om een notarieel samenlevingscontract met een wederzijdse zorgverplichting aan te gaan. Ze willen in dat contract een finaal verrekenbeding opnemen, zodat hun vermogens worden verrekend alsof ze in algehele gemeenschap van goederen zijn gehuwd als één van hen overlijdt.

Vraag Leidt het door samenwonende fiscale partners in de zin van de Successiewet 1956 opnemen van een wederkerig verplicht finaal verrekenbeding in een notarieel samenlevingscontact met wederzijdse zorgverplichting tot een gift, als ze daarbij overeenkomen dat ze bij overlijden en/of uit elkaar gaan verrekenen alsof ze in wettelijke of algehele gemeenschap van goederen zijn gehuwd?

Antwoord Nee, voor samenwonende fiscale partners (artikel 1a van de Successiewet 1956; geldt op basis van redelijke wetstoepassing hetzelfde als voor gehuwden. Als gehuwden een wederkerig verplicht finaal verrekenbeding overeenkomen op grond waarvan ze bij overlijden of bij overlijden en echtscheiding verrekenen alsof ze gehuwd zijn in wettelijke of algehele gemeenschap van goederen, is dat geen gift. Als samenwonende fiscale partners zo’n beding in hun notarieel samenlevingscontract opnemen is het ook geen gift.

Bron: Belastingdienst, 08-07-2025