Risico’s schijnzelfstandigheid niet gedekt met bv, waarschuwt KVK
Risico’s schijnzelfstandigheid niet gedekt met bv, waarschuwt KVK
Gegevens
- Nummer
- 2025/783
- Publicatiedatum
- 16 juli 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
De Kamer van Koophandel (KVK) waarschuwt dat het oprichten van een bv geen oplossing is voor de risico’s van schijnzelfstandigheid. Steeds meer starters kiezen voor deze rechtsvorm, maar de KVK benadrukt dat dit geen bescherming biedt tegen handhaving door de Belastingdienst.
Sinds januari handhaaft de Belastingdienst actief de wetgeving die schijnzelfstandigheid onder zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moet tegengaan. Werkgevers kunnen vanaf 1 januari een naheffing opgelegd krijgen als blijkt dat zij zelfstandigen inhuren voor werkzaamheden die eigenlijk in loondienst uitgevoerd hadden moeten worden. Hoewel er dit jaar nog geen boetes worden uitgedeeld, is de kans op financiële gevolgen voor opdrachtgevers reëel.
De KVK signaleert dat het aantal inschrijvingen van eenmanszaken in het tweede kwartaal van dit jaar met 16 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd steeg het aantal nieuwe bv’s met 21 procent. Volgens de KVK kiezen veel starters voor een bv in de veronderstelling dat zij daarmee de risico’s van schijnzelfstandigheid vermijden. De organisatie benadrukt echter dat de beoordelingscriteria voor schijnzelfstandigheid voor eenmanszaken en bv’s identiek zijn. Ook bij een bv mag er geen sprake zijn van een gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Tijdens het inschrijfproces bespreekt de KVK altijd welke rechtsvorm het beste past bij de situatie van de ondernemer. Indien nodig wordt een ander advies gegeven, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de starter. De KVK kan een inschrijving niet weigeren op basis van de gekozen rechtsvorm.
Verder blijkt uit de cijfers van de KVK dat in het tweede kwartaal opnieuw meer ondernemers hun bedrijf hebben beëindigd, terwijl het aantal starters is afgenomen. Tussen april en juni stopten 40.801 ondernemers, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Het aantal nieuwe bedrijven kwam uit op 53.799, wat een daling van 13 procent betekent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024. Ondanks deze ontwikkelingen lag het totale aantal bedrijven in Nederland eind juni nog iets hoger dan een jaar geleden, met 2.588.747 inschrijvingen in het Handelsregister, ruim 1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Bron: ANP