Antwoorden op Kamervragen over rapport ‘Naar een toekomstbestendige energiebelasting’

Antwoorden op Kamervragen over rapport ‘Naar een toekomstbestendige energiebelasting’

Gegevens

Nummer
2024/1209
Publicatiedatum
22 oktober 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

Staatssecretaris Idsinga geeft antwoord op vragen over het rapport ‘Naar een toekomstbestendige energiebelasting’.


Op dit moment verkent het ministerie van Financiën of het mogelijk is om voor de belastingvermindering onderscheid te maken tussen huishoudens en niet-huishoudens. Ook als het mogelijk blijkt om dit onderscheid te maken, kan nog geen onderscheid worden gemaakt tussen huishoudens onderling. De belastingvermindering biedt dus geen handvat voor gericht koopkrachtbeleid. Voor de teruggaveregeling religieuze en non-profitinstellingen onderzoekt SEO Economisch Onderzoek op dit moment de financiële en maatschappelijke gevolgen van afbouw dan wel afschaffing voor diverse groepen en of er alternatieve instrumenten buiten de fiscaliteit zijn.
De herziening van de Richtlijn energiebelastingen bevindt zich nog steeds in de onderhandelingsfase. De onderhandelingen verlopen moeizaam. Dit komt met name door de aanzienlijke verschillen tussen lidstaten in energiesystemen, de vormgeving van de energiebelastingen, geografische situatie en het welvaartsniveau, gecombineerd met het feit dat besluitvorming plaats dient te vinden met unanimiteit. Het is nog onduidelijk wanneer de onderhandelingen tot een eindresultaat leiden. In de huidige compromistekst van het herzieningsvoorstel is – evenals in de huidige richtlijn – het hanteren van een degressieve tariefsystematiek toegestaan. De tarieven in Nederland liggen zowel met als zonder de aanpassing reeds hoger dan de minimumtarieven uit het herzieningsvoorstel.

Bron: MvF 17-10-2024, nr. 2024-0000464604 - Antwoorden op Kamervragen over rapport ‘Naar een toekomstbestendige energiebelasting’