Agenda voor werkend Nederland
Agenda voor werkend Nederland
Gegevens
- Nummer
- 2024/1348
- Publicatiedatum
- 20 november 2024
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
Minister Van Hijum geeft de Tweede Kamer een overzicht van wat het kabinet voor werkenden doet op een aantal onderwerpen rond de arbeidsmarkt, het inkomen uit werk, en het combineren van werk en privé.
De minister gaat kort in op het arbeidsmarktpakket zoals het wetsvoorstel Meer zekerheid flexwerkers, waarmee oproepkrachten, uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk contract beter beschermd worden en meer inkomens- en roosterzekerheid krijgen en het wetsvoorstel dat duidelijker maakt wanneer je werkt als werknemer of als zelfstandige. Momenteel wordt ook gewerkt aan de verbreding en vereenvoudiging van de banenafspraak. Beoogd wordt een nieuwe uitvoerbare quotumregeling in te voeren, het loonkostenvoordeel structureel beschikbaar te maken voor iedereen in de doelgroep banenafspraak, en de doelgroep voor de banenafspraak uit te breiden.
Onderwijs, leven lang leren Het kabinet werkt aan een gezamenlijke Leven Lang Ontwikkelen (LLO) agenda. Een brief met uitwerking van deze LLO agenda ontvangt de Kamer rond de zomer van 2025.
Regeldruk werkenden Het kabinet werkt aan een regeldrukprogramma voor bedrijven dat voor het eind van het jaar naar de Kamer wordt verzonden. In dit regeldrukprogramma is onder andere aandacht voor het vroegtijdig betrekken van het adviescollege toetsing regeldruk (ATR), die de regeldruk voor bedrijven, professionals en burgers toetst, bij voorgenomen regelgeving met substantiële regeldruk.
Meer werken meer lonend maken Het kabinet komt met een wetsvoorstel om het niet-gebruik van regelingen terug te dringen (wetsvoorstel Proactieve dienstverlening).
Hervormingsagenda vereenvoudiging inkomensondersteuning Er wordt een hervormingsagenda opgesteld met drie doelen: inkomensondersteuning moet zekerheid bieden, moet makkelijk te begrijpen zijn en (meer) werken moet lonen. De marginale druk moet waar mogelijk omlaag, mede omdat iedereen nodig is op de arbeidsmarkt. Het kabinet wil wetgeving voorbereiden voor een hervorming van het belasting- en toeslagenstelsel en op diverse onderdelen van de sociale zekerheid.
Reactie op voorstel fiscale behandeling van werkenden Het kabinet bekijkt ook hoe meer uren werken goed beloond kan worden. Tijdens de APB is door de minister-president toegezegd om in de agenda voor werkend Nederland ook het voorstel van D66 om meer uren werken meer lonend te maken mee te nemen. Het voorstel van D66 houdt in dat iedereen die drie dagen of meer werkt over de eerste € 1.800 die wordt verdiend geen belasting betaalt. De voorgestelde maatregel kan in theorie bijdragen aan het stimuleren van meer uren werken, maar zal naar verwachting weinig mensen bewegen om meer dagen te gaan werken, terwijl de kosten hoog zullen zijn. Ook sluit het idee niet aan bij de oorzaak van de soms zeer hoge marginale druk: de stapeling van belastingen en (de afbouw van) toeslagen. Het kabinet is geen voorstander van het voorstel.
Toegankelijke kinderopvang Het kabinet vervangt de huidige kinderopvangtoeslag voor een nieuw financieringsstelsel dat eenvoudiger is en ouders meer zekerheid geeft. Er zal in het nieuwe financieringsstelsel niet meer worden teruggevorderd bij ouders. Bovendien groeien we vanaf 2025 stapsgewijs naar een hoge inkomensonafhankelijke vergoeding toe.
Combineren arbeid en zorg Het kabinet werkt aan de vereenvoudiging van het verlofstelsel, dat werkenden in staat stelt om hun zorgverantwoordelijkheden te combineren met hun verantwoordelijkheden op de werkvloer. De planning is om rond de zomer van 2025 een conceptwetsvoorstel gereed te hebben.
Bron: Min. SZW 18-11-2024, nr. 2024-0000910597 - Kamerbrief Agenda voor werkend Nederland