Antwoorden op Kamervragen over het nieuwsbericht ‘Brussels approves Poland’s use of post-COVID funds for defence’
Antwoorden op Kamervragen over het nieuwsbericht ‘Brussels approves Poland’s use of post-COVID funds for defence’
Gegevens
- Nummer
- 2025/706
- Publicatiedatum
- 1 juli 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
De Europese Commissie heeft Polen toestemming gegeven om coronaherstelfondsen in te zetten voor defensiegerelateerde projecten. Minister Heinen licht toe hoe dit zich verhoudt tot de oorspronkelijke doelen van het fonds en de Nederlandse situatie. Het kabinet ziet op dit moment geen aanleiding om het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan (HVP) aan te passen voor extra defensie-investeringen.
Europese goedkeuring voor Poolse defensieprojecten De minister van Financiën bevestigt kennis te hebben genomen van de positieve beoordeling van het Poolse verzoek om bijna €6 miljard uit het Herstel- en Veerkrachtfonds (HVF) te herbestemmen voor defensiegerelateerde projecten, zoals dual-use infrastructuur. De Europese Commissie stelt dat het herziene Poolse plan blijft voldoen aan de HVF-verordening: 41,39% van de middelen draagt bij aan de groene transitie en 20,39% aan de digitale transitie. Het primaire doel van het HVF is het bevorderen van economische, sociale en territoriale cohesie, waarbij de groene en digitale transitie belangrijke, maar niet exclusieve onderdelen zijn.
Voorwaarden en Nederlandse situatie Artikel 41, lid 2, van het Verdrag betreffende de Europese Unie bepaalt dat militaire operaties niet uit de EU-begroting gefinancierd mogen worden. De Commissie oordeelt dat de Poolse aanpassing hier niet mee in strijd is, omdat het gaat om investeringen in cybersecurity, civiele bescherming en dual-use technologieën. Voor Nederland geldt dat het HVP gevuld is met bestaand en begroot beleid. Het kabinet acht het niet opportuun om investeringen om te wisselen, gezien de administratieve lasten en het risico dat andere investeringsprojecten uitvallen. Bovendien zijn reeds begrote defensie-uitgaven het enige dat onder het HVP gebracht kan worden, waardoor er geen additionele defensie-investeringen ontstaan.
Risico’s en toekomst Het kabinet erkent de risico’s op het mislopen van €2,9 miljard aan resterende HVF-subsidies, maar heeft met recente wijzigingen alle voor nu bekende risico’s gemitigeerd. Voor succesvolle afronding is snelle behandeling van de wet VBAR en de wet Versterking Regie Volkshuisvesting in de Kamer essentieel. Het kabinet blijft de ontwikkelingen monitoren en benadrukt dat het aan lidstaten zelf is om aanpassingen in hun HVP te overwegen. Nederland beoordeelt per voorstel of het kan instemmen met wijzigingen van andere lidstaten.
Bron: MvF, 23-06-2025, nr. 2025-0000169129, ‘Antwoord op vragen van de leden Kahraman en Idsinga over het nieuwsbericht ‘Brussels approves Poland’s use of post-COVID funds for defence’