Cryptoactiva in Nederland: onderzoek naar bezit, risico’s en bescherming consumenten
Cryptoactiva in Nederland: onderzoek naar bezit, risico’s en bescherming consumenten
Gegevens
- Nummer
- 2025/729
- Publicatiedatum
- 7 juli 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
De minister van Financiën presenteert de uitkomsten van een onderzoek naar het bezit van cryptoactiva onder Nederlanders, de risico’s voor consumenten en de noodzaak tot verdere bescherming. De resultaten bieden inzicht in wie crypto bezit, welke risico’s zij lopen en welke stappen worden gezet voor betere consumentenbescherming.
Inzicht in bezit en risicoprofiel Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 10% van de Nederlanders van 18 jaar of ouder cryptoactiva bezit, wat neerkomt op bijna anderhalf miljoen mensen. De groep cryptobezitters bestaat vooral uit jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar. Zij kiezen met name voor bekende cryptoactiva zoals Bitcoin en Ethereum, maar een aanzienlijk deel bezit ook minder bekende munten en memecoins. De belangrijkste redenen om cryptoactiva te kopen zijn nieuwsgierigheid, het zoeken van spanning en de verwachting dat het meer oplevert dan sparen.
De meeste cryptobezitters nemen geen grote financiële risico’s: de helft heeft minder dan € 1.000 geïnvesteerd en 92% zou bij een plotselinge waardedaling geen financiële problemen ondervinden. Slechts 3% zou moeten bezuinigen op dagelijkse uitgaven. Ook psychologische risico’s, zoals verslaving, komen beperkt voor; 9% vertoont soms potentieel problematisch gedrag, maar minder dan 1% combineert dit met onverantwoord hoge inleg
Verslavingsgevoelige aspecten en de rol van sociale media De handel in cryptoactiva kent kenmerken die verslavingsgevoelig kunnen zijn, zoals 24/7 handel en frequente notificaties. Toch blijkt uit het onderzoek dat sociale media en reclame slechts beperkte invloed hebben op het gedrag van cryptobezitters. Verhalen uit de directe sociale omgeving spelen een grotere rol dan posts van ‘finfluencers’.
Aanscherping regelgeving en bewustwording Hoewel de groep met grote risico’s klein is, zijn de gevolgen voor deze groep aanzienlijk. De minister zet zich in voor betere consumentenbescherming, onder andere door te pleiten voor strengere Europese regels en het vergroten van bewustwording. De sector wordt betrokken bij het mitigeren van risico’s en het verstrekken van betrouwbare informatie.
Lees het eindrapport voor meer details over het onderzoek
Bron: MvF, Kamerbrief onderzoek naar de risico’s voor consumenten bij het handelen in cryptoactiva