Wetsvoorstel implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling cryptoactiva ingediend
Wetsvoorstel implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling cryptoactiva ingediend
Gegevens
- Nummer
- 2025/748
- Publicatiedatum
- 9 juli 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
Vanaf 1 januari 2026 worden crypto-aanbieders verplicht om gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. De informatie kan worden gebruikt bij de controle van de aangifte inkomstenbelasting. Het wetsvoorstel dat dit regelt is door staatssecretaris Van Oostenbruggen naar de Tweede Kamer gestuurd.
Aanbieders van cryptoactiva, waaronder exchanges, handelsplatforms en exploitanten, zijn gehouden om jaarlijks gegevens over hun gebruikers en de bijbehorende transacties te verzamelen, te verifiëren en te rapporteren aan de Belastingdienst. Deze verplichting geldt niet alleen voor binnenlandse transacties, maar strekt zich ook uit tot grensoverschrijdende activiteiten. Ook partijen die buiten de Europese Unie zijn gevestigd, maar binnen de EU opereren en een nauwe band met Nederland hebben, bijvoorbeeld via een vestiging, fiscale woonplaats of bedrijfszetel, vallen onder deze rapportageverplichting.
Verklaring opvragen Wanneer een nieuwe klantrelatie wordt aangegaan, moet de aanbieder een verklaring opvragen waarmee de fiscale woonplaats of woonplaatsen van de gebruiker worden vastgesteld. Voor bestaande klanten moet deze verklaring uiterlijk op 1 januari 2027 zijn verkregen. Daarnaast is het noodzakelijk dat aanbieders gegevens verzamelen over de identiteit van hun gebruikers en, indien van toepassing, over de uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s). De aanbieder dient de redelijkheid van de verkregen informatie te controleren en deze vast te leggen.
De gegevens die gerapporteerd moeten worden, omvatten identificatiegegevens van de aanbieder zelf, evenals van de gebruiker, zoals naam, adres, fiscale woonplaats, fiscaal identificatienummer en geboortedatum. Ook moeten gegevens worden verstrekt over uiteindelijk belanghebbenden bij entiteiten en over alle relevante transacties, waaronder de aan- en verkoop van cryptoactiva, omwisselingen tussen verschillende crypto’s of tussen crypto’s en fiatgeld, overdrachten en retailbetalingen boven de 50.000 dollar.
Aanbieders zijn verplicht hun gebruikers te informeren dat hun gegevens worden verzameld en gerapporteerd aan de Belastingdienst. Voor exploitanten van cryptoactiva die geen statutaire zetel hebben in een EU-lidstaat geldt dat zij zich moeten registreren bij de bevoegde autoriteit van het land waarmee zij de nauwste band hebben. Deze registratie moet plaatsvinden vóór het verstrijken van de rapportagedeadline, die is vastgesteld op 31 januari van het volgende jaar.
Om dubbele rapportage te voorkomen, hoeven aanbieders die al in een andere lidstaat of een adequaat niet-EU-land rapporteren, niet opnieuw in Nederland te rapporteren. Verder zijn er uitzonderingen voor bepaalde entiteiten, zoals beursgenoteerde bedrijven en overheidsinstanties.
Sancties Indien aanbieders niet voldoen aan hun verplichtingen, kunnen zij geconfronteerd worden met bestuurlijke boetes die kunnen oplopen tot de zesde categorie, wat neerkomt op maximaal 1.030.000 euro. In gevallen van opzet of grove schuld is strafrechtelijke vervolging mogelijk. De Belastingdienst houdt toezicht op de naleving van deze verplichtingen en kan bij niet-naleving de registratie van een aanbieder intrekken. De gegevens die worden verzameld, moeten minimaal vijf jaar worden bewaard.
Ten aanzien van de verwerking van persoonsgegevens geldt dat deze moet voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Gebruikers hebben het recht om hun gegevens in te zien en te laten corrigeren. De verzamelde gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor belastingheffing en mogen niet langer worden bewaard dan strikt noodzakelijk is voor dit doel.
Bron: MvF, 07-07-2025, Wetsvoorstel implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling cryptoactiva
Wet: art. 53ter, art. 53bis en art. 67fa AWR