Aflevering 3

Gepubliceerd op 28 augustus 2023

BelastingZaken 2023/47 - Oorlog en pandemie

Aflevering 3, gepubliceerd op 31-08-2023
Een eigenaar van een bedrijfspand gaat in beroep tegen de WOZ-waarde van € 58.000 die voor het pand is vastgesteld. Voor de rechtbank stelt de eigenaar dat bij de waardering van het pand geen rekening is gehouden met de covidpandemie en de oorlog in Europa. Ook wil hij een vergoeding voor immateriële schade wegens overschrijding van de redelijke termijn.

BelastingZaken 2023/51 - De bodem!

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door R. Meijer RB
Als nieuwe columnist mag ik u meenemen in mijn fiscale wereld. Een wereld waarin automatisering en proactief belastingadvies centraal staan. Vandaag wil ik u meenemen naar de bodem, het fundament van ons spreekwoordelijke huis: onze praktijk.

BelastingZaken 2023/52 - Personenvennootschappen

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door mr. J. Guichelaar
Er wordt al tientallen jaren gesproken over een nieuwe regeling voor personenvennootschappen, dit zijn de maatschap, vennootschap onder firma (VOF) en de commanditaire vennootschap (CV). De huidige regeling dateert uit 1838 en is naderhand verder uitgewerkt in verschillende wetten en rechtspraak.

BelastingZaken 2023/53 - Aansprakelijk voor pensioenpremies

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door J.H.P.M. Raaijmakers
Bij de bestuursrechtelijke bestuurdersaansprakelijkheid wordt door bestuurders veelal gedacht aan de fiscale bestuurdersaansprakelijkheid zoals opgenomen in de artikelen 36, 36a en 36 Invorderingswet 1990. Echter, de bestuurdersaansprakelijkheid strekt zich ook uit tot de af te dragen pensioenpremies aan een bedrijfstakpensioenfonds. De Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 (Wbpf) voorziet in een bijzondere regeling voor bestuurdersaansprakelijkheid.

BelastingZaken 2023/55 - Alle kleine beetjes …

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door mr. S.F.J.J. Schenk RB
‘Alle beetjes helpen’, zei de mug, en ze pieste in de zee. Alleen al daarom ben ik een fervent voorstander van de sinds 1 januari 2019 bestaande regeling om pensioenfondsen niet langer toe te staan om bij het einde van een dienstbetrekking opgebouwde aanspraken – voor een paar rotcenten – af te kopen.

BelastingZaken 2023/56 - BOR: een update

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door mr. A.M.A. de Beer
Op het terrein van de BOR deden zich weer de nodige belangwekkende ontwikkelingen voor. In deze bijdrage ga ik allereerst in op een standpunt van de Kennisgroep van de Belastingdienst over toepassing van de bezitseis bij inkoop van aandelen in de vennootschap. Vervolgens sta ik stil bij de arresten van de Hoge Raad van 18 augustus 2023. Hierin staat de vraag centraal het voor de inkomstenbelasting gewezen ‘Pottenbakkersarrest’ ook van toepassing is op de BOR.

BelastingZaken 2023/57 - Groene arbeidsvoorwaarden

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door mr. J.H.W. Nietveld
Steeds meer werkgevers werken mee aan verduurzaming. Daarvoor zijn zij bereid ook hun arbeidsvoorwaarden te ‘vergroenen’. Op die manier zetten zij zich in voor het klimaat en milieu en zij maken dit ook mogelijk voor hun werknemers. De vraag is of de fiscale wet- en regelgeving in lijn is met de wens van groene arbeidsvoorwaarden. Hieronder een aantal suggesties voor groene arbeidsvoorwaarden en de fiscale gevolgen, die door werkgevers vaak als lastig en administratief bezwarend worden ervaren.

BelastingZaken 2023/58 - Duurzaam investeren met MIA, VAMIL en EIA

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door mr. L. van der Reep
De milieu-investeringsaftrek (MIA), willekeurige afschrijving milieubedrijfsmiddelen (VAMIL) en energie-investeringsaftrek (EIA) zijn de meest bekende fiscale regelingen om ondernemers te stimuleren te investeren in duurzame en innovatieve bedrijfsmiddelen. Deze aantrekkelijke regelingen staan open voor alle ondernemers in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Investeert de ondernemer in duurzame bedrijfsmiddelen, dan biedt dit kansen! Wij zetten hieronder de belangrijkste voorwaarden voor toepassing van de MIA, VAMIL en EIA nog eens op een rij.

BelastingZaken 2023/60 - De betaling van studiekosten een schenking?

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door mr. D.S.M. Sijtsma
De betaling van de studiekosten van eigen kinderen wordt over het algemeen niet ervaren als het doen van een schenking, meer als een last eigenlijk. Toch heeft de wetgever een vrijstelling in de schenkbelasting opgenomen voor de betaling van deze kosten. Blijkbaar onderkent de wetgever in bepaalde situaties toch een schenking en valt deze schenking geheel of gedeeltelijk onder de vrijstelling in de schenkbelasting. En nee, deze vrijstelling is niet bedacht door iemand, die geen kinderen heeft.

BelastingZaken 2023/61 - Inkomen of vermogen: verhoogde ­kindervrijstelling?

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door mr. drs. W.J. Schuurmans
Een kind dat door een ziekte of gebrek nog thuis woont, kan voor de erfbelasting een beroep doen op de verhoogde kindervrijstelling als de ouder overlijdt. Daarvoor moet wel worden voldaan aan twee wettelijke voorwaarden. Wat als het kind zelf inkomsten heeft waaruit het grootste deel van zijn kosten voor levensonderhoud kan worden voldaan? En wat als het kind eigen vermogen heeft? Wat met de verzorgingsgedachte?

BelastingZaken 2023/66 - Complete chaos

Aflevering 3, gepubliceerd op 28-08-2023 geschreven door mr. H.A. Elbert
Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar bij mij is het soms een complete chaos. Op het moment dat ik deze column schrijf sta ik op het punt om naar Lowlands te gaan, dat is al een chaos op zich. Met een aantal oppashonden en de nodige kinderen is het ook niet altijd even georganiseerd thuis. De chaos waar ik het hier over wil hebben is de zakelijke chaos en dan met name op het gebied van de postbezorging. Het is super dat we vanaf september de stukken voor de meeste rechtszaken digitaal kunnen aanleveren. Dit scheelt een heleboel chaos en portokosten. Mag ik vragen vanaf welk moment dit ook zou kunnen richting de Belastingdienst? Dit zou namelijk ook een heleboel chaos schelen. De Belastingdienst werkt prima mee door ‘brieven uit de toekomst’ te verzenden, oftewel brieven met een toekomstige datum zodat belastingplichtigen iets meer tijd hebben voor hun reactie en/of bezwaar. Ook is het soms mogelijk om stukken naar een ambtenaar te mailen. Deze komen helaas niet altijd aan en mijn zakelijke spamfilter herkent niet altijd het onderscheid tussen een fraude Prins en een Belastingdienst Prins. De papieren postbezorging is de laatste tijd echter een drama in drie bedrijven. Veel poststukken van de Belastingdienst (ook die uit de toekomst) komen veel te laat aan. Andersom zal het ook het geval zijn lijkt mij. Ik ben dus ondertussen bijna een maatschappelijk werker: ‘Nee klant, het komt vaker voor dat de vraag of we een hoorzitting willen later komt dan de reactiedatum. Nee hoor, dat hoeft geen probleem te zijn: ik heb in het bezwaarschrift al om een hoorzitting verzocht. Waarom we dan alsnog die vraag krijgen? Geen idee, het zal wel in het systeem zitten’. Enfin, jullie (her)kennen het wel denk ik zo. Zou het niet fijn zijn dat we zaken rechtstreeks kunnen uploaden of downloaden in het klantdossier van de Belastingdienst? Uiteraard met de nodige waarborgen zoals e-herkenning, DigiD enzovoorts. Ook hoeven we de rest van het klantdossier niet in te zien, alleen onze eigen stukken en de reactie daarop. Zou dat kunnen? Net als bij de Hoge Raad bijvoorbeeld? Please? Met een in een eerdere column voorgesteld track-and-trace systeem zou ik ook al blij zijn. Het zou mij in ieder geval heel wat waard zijn, in mijn hoofd is het namelijk al chaotisch genoeg. Ik heb zo in ieder geval weer wat tijd over voor de complete chaos hier in huis.