Arbeidskorting bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

Arbeidskorting bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

Gegevens

Nummer
2023/561
Publicatiedatum
21 juni 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

Hof Den Haag heeft op 22 februari 2023 geoordeeld dat een gedeeltelijk arbeidsongeschikte voor zijn gehele inkomen recht heeft op arbeidskorting op grond van het gelijkheidsbeginsel. Naar aanleiding van deze uitspraak zijn Kamervragen gesteld.


De staatssecretaris van Financiën en de minister van Sociale zaken Werkgelegenheid zijn het niet eens met de uitspraak van Hof Den Haag en geven aan in cassatie te zijn gegaan. Zij beroepen zich op vaste jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de mens. Op belastinggebied heeft de wetgever een ruime beoordelingsruimte om te bepalen of sprake is van gelijke gevallen zo ja of er objectieve en redelijke rechtvaardiging bestaat om die gevallen verschillend te behandelen. De staatssecretaris en de minister menen daarvoor de zogeheten samenvoegbepaling te kunnen aanvoeren. Het doel van deze bepaling is om bij het verstrekken van inkomen van verschillende inhoudingsplichtigen deze inkomens samen te voegen. Werknemers krijgen dan achteraf niet met een bijbetaling te maken na het indienen van de aangifte inkomstenbelasting.

In zomer 2023 kabinetsreactie De staatssecretaris en minister geven aan in de zomer van 2023 met een kabinetsreactie te komen over de arbeidskorting bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Er is een groot verschil in arbeidskorting bij een arbeidsongeschiktheidsuitkering betaald door het UWV en bij betaling door de werkgever. In de kabinetsreactie zal het kabinet uitgebreider ingaan op de wenselijkheid voor de toekomst van dit verschil. Daarbij worden de doelen van de samenvoegbepaling en de arbeidskorting in aanmerking genomen. Doel van de arbeidskorting is om de arbeidsparticipatie te verhogen en meer werken lonender te maken. Daarbij past het eigenlijk niet om arbeidskorting toe te passen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het kabinet erkent dat arbeidsongeschikten niet of beperkt de mogelijkheid hebben om te reageren op de prikkel die uitgaat van de arbeidskorting om meer te gaan werken. Daardoor wordt het verschil tussen netto-inkomen van uitkeringsgerechtigden en werkenden met elke ophoging van de arbeidskorting steeds groter.

Voordeel arbeidskorting vooral bij lagere en middeninkomens De arbeidskorting is na introductie in 2001 in de loop van de tijd behoorlijk verhoogd. Dit met het doel om de belastingdruk op arbeid te verlagen en werken lonender te maken. De arbeidskorting kan nu gericht ingezet worden en komt nu vooral terecht bij mensen met lage en midden inkomens.

Bron: MvF 19-06-2023, nr. 2023-0000145193 - Antwoorden op Kamervragen over arbeidskorting bij arbeidsongeschiktheidsuitkering, Hof Den Haag 22-02-2023 (ECLI:NL:GHDHA:2023:370)
Wet: art. 8.11 Wet IB 2001
Meer info: WGA-uitkering is inkomen uit tegenwoordige arbeid (BZ Actueel 20-03-2023)