Generatieve AI in de fiscaliteit: kansen en uitdagingen

Generatieve AI in de fiscaliteit: kansen en uitdagingen

Gegevens

Nummer
2025/362
Publicatiedatum
27 maart 2025
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig

Tijdens de Focusuitzending van Tax Talks van maart 2025 bespreekt Bram Kreuger de impact van generatieve AI op de fiscaliteit. Hij belicht de voordelen, toepassingen en de ethische vraagstukken die gepaard gaan met deze technologie.


Generatieve AI (artificial intelligence) biedt fiscale professionals ondersteuning bij het opstellen van documenten, het uitvoeren van juridisch en fiscaal onderzoek en het verbeteren van persoonlijke productiviteit. Door AI-tools te gebruiken, kunnen fiscalisten efficiënter werken en zich richten op complexere taken.

Ethische en praktische overwegingen Hoewel AI veel voordelen biedt, zijn er ook risico’s zoals de betrouwbaarheid van de gegenereerde informatie en privacy kwesties. Het is essentieel dat fiscalisten de output van AI kritisch blijven beoordelen en controleren op juistheid. Daarnaast moeten zij zich bewust zijn van de beperkingen en ethische implicaties van deze technologie.

Toekomstperspectief De verwachting is dat AI een steeds grotere rol zal spelen in de fiscale en juridische sector. Bedrijven en overheidsinstanties investeren volop in AI-ontwikkelingen, wat leidt tot nieuwe toepassingen en verbeterde efficiëntie. Fiscalisten moeten zich blijven ontwikkelen en AI integreren in hun dagelijkse praktijk om concurrerend te blijven.

Meer informatie In de Focusuitzending van Tax Talks van maart 2025 gaat Bram Kreuger ook in op het begrip ‘hallucineren’. Het komt nog wel eens voor dat AI arresten of URL’s verzint. Verder besteedt Kreuger aandacht aan de integratie van AI in de dagelijkse werkzaamheden van de fiscalist en de accountant en toekomstige ontwikkelingen van AI. AI zal de rol van fiscalist of accountant niet overnemen, maar eerder aanvullen en ondersteunen.

Klik hier voor de uitzending