Aflevering 3

Gepubliceerd op 4 september 2017

BelastingZaken 2017, afl. 3 - Expats, opties en heffingsrechten

Aflevering 3, gepubliceerd op 04-09-2017 geschreven door Reins, mr. D.
Het belonen van werknemers met aandelenopties is een veel gebruikt instrument om werknemers mee te laten delen in de resultaten van de onderneming. Betreft het werknemers die grensoverschrijdend werken dan is de heffing van loon- en inkomstenbelasting terzake van aandelenopties complexer. De werknemer (en diens werkgever) heeft dan niet alleen te maken met de verschillende nationaalrechtelijke fiscale behandelingen in de woon- en werkstaten, maar ook met de belastingverdragen die de heffingsrechten tussen werk- en woonstaat verdelen.

BelastingZaken 2017, afl. 3 - Horizontaal toezicht moet anders

Aflevering 3, gepubliceerd op 04-09-2017 geschreven door Asjes, mr. P.J.L.
Het horizontaal toezicht lijkt weer op de schop te gaan. Nu om het te professionaliseren en daarmee beter in lijn te brengen met de internationale ontwikkelingen. Bij het horizontaal toezicht zoals het er nu uit ziet, zijn ook al de nodige kanttekeningen te plaatsen. In dit artikel wordt ingegaan op huidige stand van zaken rond horizontaal toezicht voor het MKB.

BelastingZaken 2017, afl. 3 - In beroep: bij welke rechter?

Aflevering 3, gepubliceerd op 04-09-2017 geschreven door Caljé, mr. P.A.
Het lijkt voor de hand te liggen dat een belastingplichtige wanneer hij in fiscalibus zijn recht wil halen te rade gaat bij de fiscale bestuursrechter. Dit is echter niet altijd duidelijk. Bijvoorbeeld als de Belastingdienst gebruik maakt van rechtsfiguren die ontleend zijn aan het civiele recht. Dit leert de zaak tussen een rederij en een gemeente over de heffing van dagtoeristenbelasting. De Hoge Raad moest uitmaken dat, ondanks dat aan de aanslagen een overeenkomst tussen de rederij en de gemeente over de heffing en inning van de dagtoeristenbelasting ten grondslag lag, niet de civiele rechter bevoegd was maar de fiscale (bestuurs)rechter.

BelastingZaken 2017, afl. 3 - Kostbare diensten

Aflevering 3, gepubliceerd op 04-09-2017 geschreven door Vilsteren, mr. C.W. van
Een ondernemer die uitgaven doet voor investeringsgoederen of onroerende zaken krijgt te maken met een herzieningstermijn voor de btw. Tot op heden gelden de herzieningsregels met betrekking tot investeringen in onroerende zaken en roerende zaken. Hier komt verandering in. Het voorstel is om de herzieningsregels ook toe te passen op kostbare diensten, zoals verbouwingen en IT-diensten.

BelastingZaken 2017, afl. 3 - Margeregeling, ook bij verkoop binnen de EU

Aflevering 3, gepubliceerd op 04-09-2017 geschreven door Vilsteren, mr. C.W. van
Handelaren in gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten vallen met door hen gedane verkopen onder de margeregeling. Met betrekking tot deze margeregeling zijn er een aantal aandachtspunten die de ondernemer in het oog moet houden. Zo moeten handelaren in gebruikte goederen die gebruik maken van de margeregeling deze regeling ook op de verkoop van gebruikte goederen aan particulieren in een ander EU-land toepassen. Ook gelden er regels voor de factuur en de aftrek van btw. In de praktijk blijkt er nogal eens wat mis te gaan met de toepassing van de margeregeling.

BelastingZaken 2017, afl. 3 - Onzakelijke tbs-lening

Aflevering 3, gepubliceerd op 04-09-2017 geschreven door Beer, mr. A.M.A. de
Sinds de onzakelijkeleningarresten van de Hoge Raad van 25 november 2011, zijn we inmiddels bijna zes jaar en een flinke hoeveelheid rechtspraak verder. Hoewel de contouren van de onzakelijke lening inmiddels wel duidelijk zijn, is het leerstuk nog verre van uitgekristalliseerd. Veel onduidelijkheid bestaat er bijvoorbeeld over de fiscale gevolgen van een verlies op een onzakelijke lening in de terbeschikkingstellingssfeer. In deze bijdrage staat deze problematiek centraal.

BelastingZaken 2017, afl. 3 - Prinsjesdag en de fiets

Aflevering 3, gepubliceerd op 04-09-2017 geschreven door Elbert, mr. H.A.
Voor velen van ons zit de zomervakantie er inmiddels weer op en is het tijd om de koffers weer uit te pakken en op te ruimen. Er zijn echter ook mensen die hun koffer nog in moeten pakken. Daarbij denk ik aan onze staatssecretaris die zich – wellicht wanhopig – af zal vragen wat hij in zijn koffer voor Prinsjesdag moet pakken. Omdat de kabinetsformatie lang op zich laat wachten (bij het ter perse gaan van deze column is deze nog niet afgerond), zal de staatssecretaris vermoedelijk niet al teveel fiscale bagage hebben om de koffer mee te vullen. Voorstellen van een eventueel nieuw kabinet zijn voor Prinsjesdag niet echt te verwachten, en veel andere dossiers zal hij door willen schuiven naar zijn opvolger. Maar laat ik niet voor mijn beurt spreken: misschien heeft de staatssecretaris op Prinsjesdag nog wat verrassingen voor ons in petto. Een politiek ongevaarlijk en m.i. relatief eenvoudig voorstel zou het afschaffen van de bijtelling voor de fiets van de zaak kunnen zijn. Onlangs heeft de BOVAG dit voorstel ingediend. Aangezien de gemiddelde afstand van het woon-werkverkeer volgens het CBS zo’n 22 kilometer bedraagt, zou hierdoor het overstappen van een auto van de zaak naar een (elektrische) fiets van de zaak wellicht gestimuleerd worden, terwijl tegelijkertijd de lasten voor werkgevers afnemen. Kortom, behapbaar voor een breed politiek spectrum. Ik hoor u al vragen: sinds wanneer is er dan een bijtelling voor fietsen? Wees gerust: u heeft niets gemist. Een bijtelling zoals bij de auto van de zaak is er niet. Het autokostenforfait geldt uiteraard alleen voor auto’s, niet voor fietsen. Het voordeel van de fiets van de zaak wordt daarom niet belast tegen een forfaitair bedrag, maar tegen de waarde in het economisch verkeer (de werkkostenregeling laat ik hier gemakshalve even buiten beschouwing). Laat die belasting tegen de waarde in het economisch verkeer nu juist het probleem zijn. Hiervoor heeft de werkgever namelijk per fiets de waarde per kilometer nodig en het werkelijke aantal privékilometers. Nu is er met een beetje rekenwerk wel aan de waarde per kilometer te komen, maar het berekenen van het jaarlijkse aantal privékilometers is een heel ander verhaal. Ik ken weinig (eigenlijk geen) werknemers die hun fietskilometers bijhouden. En, mochten ze dat wel willen: hoe hou je die bij? In een auto zit een kilometerteller, maar zit deze eigenlijk wel op een fiets? Kortom, typisch een gevalletje ‘simpele theorie, ingewikkelde praktijk’. En, een mooi gevalletje voor in de Prinsjesdagkoffer: simpel te regelen, leuk voor links en rechts, en milieuvriendelijk bovendien. Wat wil je nog meer?

BelastingZaken 2017, afl. 3 - Voorkom of beperk aansprakelijkheid!

Aflevering 3, gepubliceerd op 04-09-2017 geschreven door Caljé, mr. P.A.
Naast een aantal specifieke aansprakelijkheidsbepalingen die in beeld kunnen komen, schroomt de Belastingdienst er niet voor om ook via de weg van het civiele recht belastingadviseurs aansprakelijk te stellen. Reden genoeg om de mogelijkheden die de Belastingdienst heeft om belastingadviseurs aansprakelijk te stellen te belichten en, wellicht belangrijker, de mogelijkheden die de adviseur heeft om die aansprakelijkheid te voorkomen.

BelastingZaken 2017, afl. 3 - Vrije jongens

Aflevering 3, gepubliceerd op 04-09-2017 geschreven door Schenk RB, mr. S.F.J.J.
Wil een belastingadviseur de komende decennia overleven dan kan dat maar op één manier: hij of zij moet beschikken over kwaliteit en kwaliteiten. Zowel op het persoonlijke als zakelijke vlak.