Aflevering 4

Gepubliceerd op 4 november 2019

BelastingZaken 2019, afl. 4 - AVG-richtsnoeren

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019
De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), het NOB, het Register Belastingadviseurs, het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) en Stichting Novak hebben richtsnoeren in het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming gepubliceerd.

BelastingZaken 2019, afl. 4 - Code of conduct

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019
De NOB gaat onderzoeken op welke wijze de aangesloten kantoren de vorig jaar aangepaste Code of Conduct toepassen en deze in hun interne governance en kwaliteitscontrole hebben opgenomen. Ook in haar jaarlijkse gesprek met de zes grootste kantoren wil het bestuur van de NOB de toepassing en implementatie van de Code of Conduct aan de orde stellen.

BelastingZaken 2019, afl. 4 - Dubbele woonplaats

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019 geschreven door K.A. (Kas) van der Meulen
Afgelopen zomer herriep de Centrale Raad van Beroep een door de Sociale Verzekeringsbank genomen besluit waarin was geconcludeerd dat geen sprake (meer) was van ingezetenschap in Nederland. Meer recent kwam Hof Den Bosch in een andere zaak tot de conclusie dat er sprake was van dubbel inwonersschap. Beide casussen zijn aanleiding om nader in te gaan op het woonplaatsbegrip voor nationale doeleinden en hoe dit zich verhoudt tot de woonplaatsvaststelling in verdragen.

BelastingZaken 2019, afl. 4 - Fiscaal kokkerellen

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019
‘La veille, mettre les œufs en coquille avec les truffes entières dans une boîte hermétique. La coquille des œufs laissera passer l’arôme de la truffe et l’imprégner délicatement’! Klinkt goed, nietwaar? Bij de gedachte alleen al aan een ‘omelette aux truffes de Bourgogne’ loopt me het water uit de (excusez le mot) bek. U moet maar zo denken: wat seks is voor de jeugd, is eten voor de ouderen onder ons. En allemaal nog fiscaal voordelig ook, want we praten over voedsel en dat is onderworpen aan het verlaagde omzetbelastingtarief. Zelfs exclusieve zaken als truffel krijgen maar negen procent aan de fiscale broek. Een weeldetarief (in wezen een gesplitst algemeen tarief, dat kan) kennen we in Nederland (nog) niet. Nu staat truffel bekend als lustopwekkend voedsel bij uitstek (een afrodisiacum dus, net als oesters en asperges), maar dat mag de fiscale pret niet drukken. Dat ligt mogelijk anders bij – mooi woord – ‘lustopwekkende middelen’. Wie zijn truffelomelet op smaak wil brengen met Spaanse vlieg kan beter nog even wachten. Weliswaar dient aldus AG Ettema onder het begrip levensmiddel te worden verstaan (kortgezegd) ‘alle stoffen die bestemd zijn om door de mens te worden geconsumeerd’, maar de Hoge Raad wist het zo zeker nog niet en stelde prejudiciële vragen. Het wachten is op Luxemburg.

BelastingZaken 2019, afl. 4 - Geen informeel verschoningsrecht

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019
Een fiscaal en juridisch dienstverlener beroept zich in een procedure met de Belastingdienst op zijn informeel verschoningsrecht. Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden is dit in dit geval niet aan de orde. De informatie was namelijk door de fiscus niet opgevraagd in verband met de belastingheffing bij derden, maar betrof de dienstverlener zelf.

BelastingZaken 2019, afl. 4 - Hoe zit het met de btw-suppletie?

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019 geschreven door C.W. (Carola) van Vilsteren
Btw-suppleties zijn regelmatig onderwerp van een gerechtelijke procedure. Zo oordeelde Rechtbank Zeeland-West Brabant dat voor heffingsrente die wordt opgelegd naar aanleiding van een positieve btw-suppletie niet van belang is dat de afnemer de btw in aftrek heeft gebracht. Maar wanneer moet een ondernemer een btw-suppletie doen? En wanneer krijgt de ondernemer te maken met heffingsrente of een boete? In dit artikel wordt ingegaan op de regels die gelden bij het doen van een btw-suppletie, en w

BelastingZaken 2019, afl. 4 - Nieuw btw-id

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019
De Belastingdienst is half oktober begonnen met het toekennen van een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id, aan circa 1.3 miljoen ondernemers met een eenmanszaak. In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt.

BelastingZaken 2019, afl. 4 - Toewijzingsregels

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019
Volgens de OESO zijn nieuwe toewijzingsregels nodig voor de belastingheffing bij grensoverschrijdende situaties. Globalisering en digitalisering maken dat het recht om belasting te heffen van een land niet langer meer kan zijn gebaseerd op de fysieke aanwezigheid van een onderneming op het grondgebied van een land.

BelastingZaken 2019, afl. 4 - Van box 3 naar box 2: nog steeds zinvol

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019 geschreven door Knol, drs. J.A.
Toch nog wel onverwacht, maakte het kabinet begin september het voornemen bekend dat spaarders vanaf 2022 nauwelijks meer box 3-heffing betalen. Bij de huidige rentestand is spaarvermogen tot € 440.000 niet langer belast waardoor ruim 1,35 miljoen spaarders geen vermogensrendementsheffing betalen. Aangezien de aanpassingen van box 3 pas in 2022 ingaan, blijft het zinvol om voor het einde van het jaar spaargelden over te hevelen naar box 2. En omdat beleggingen in box 3 vanaf 2022 zelfs zwaarder worden belast, geldt dit voor effectenportefeuilles helemaal.

BelastingZaken 2019, afl. 4 - Vaste vertegenwoordiger, VOF en groepsmaatschappijen

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019 geschreven door P. (Peter) de Heer, Crowe Horvath
In BelastingZaken 2018, nr. 3 heeft u kunnen lezen over de vaste vertegenwoordiger als bijzondere vorm van een vaste inrichting. Daarin werd gewezen op het risico dat een vaste vertegenwoordiger vaak eerder tot een vaste inrichting leidt dan een vaste bedrijfsinrichting.Op 19 juli jl. heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over vast vertegenwoordigerschap bij vennootschappen onder firma. Dit artikel zal eerst het begrip ‘vaste vertegenwoordiger’ nogmaals toelichten, vervolgens de hoofdlijnen v

BelastingZaken 2019, afl. 4 - ‘We moeten zelf­regulering nog serieuzer nemen’

Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019
De poortwachtersfunctie van de belastingadviseur krijgt steeds meer handen en voeten. Die ontwikkeling is binnen de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) een van de belangrijkste onderwerpen van gesprek, zo zegt Arjo van Eijsden, partner bij EY en net begonnen aan zijn tweede termijn als bestuurslid van de beroepsvereniging. Logisch, want: ‘Belastingadviseurs hebben een grote invloed op de keuzes die belastingplichtigen maken en daar hoort een bepaalde verantwoordelijkheid bij.’ Dat nee