BelastingZaken 2019, afl. 4 - Fiscaal kokkerellen
Aflevering 4, gepubliceerd op 04-11-2019 ‘La veille, mettre les œufs en coquille avec les truffes entières dans une boîte hermétique. La coquille des œufs laissera passer l’arôme de la truffe et l’imprégner délicatement’! Klinkt goed, nietwaar? Bij de gedachte alleen al aan een ‘omelette aux truffes de Bourgogne’ loopt me het water uit de (excusez le mot) bek. U moet maar zo denken: wat seks is voor de jeugd, is eten voor de ouderen onder ons. En allemaal nog fiscaal voordelig ook, want we praten over voedsel en dat is onderworpen aan het verlaagde omzetbelastingtarief. Zelfs exclusieve zaken als truffel krijgen maar negen procent aan de fiscale broek. Een weeldetarief (in wezen een gesplitst algemeen tarief, dat kan) kennen we in Nederland (nog) niet. Nu staat truffel bekend als lustopwekkend voedsel bij uitstek (een afrodisiacum dus, net als oesters en asperges), maar dat mag de fiscale pret niet drukken. Dat ligt mogelijk anders bij – mooi woord – ‘lustopwekkende middelen’. Wie zijn truffelomelet op smaak wil brengen met Spaanse vlieg kan beter nog even wachten. Weliswaar dient aldus AG Ettema onder het begrip levensmiddel te worden verstaan (kortgezegd) ‘alle stoffen die bestemd zijn om door de mens te worden geconsumeerd’, maar de Hoge Raad wist het zo zeker nog niet en stelde prejudiciële vragen. Het wachten is op Luxemburg.