Aflevering 3

Gepubliceerd op 5 september 2019

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Btw-herziening bij onroerende zaken

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019
Veel btw-ondernemers bezitten één of meer onroerende zaken die worden gebruikt voor de onderneming. Met betrekking tot onroerende zaken en de btw gelden specifieke regels, die de ondernemer moet kennen. In dit artikel komen de btw-regels met betrekking tot onroerende zaken en de herziening van btw aan de orde. Daarnaast wordt actuele rechtspraak besproken.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Bv online oprichten

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019
Volgens de onlangs gepubliceerde Europese Richtlijn digitalisering oprichting en inschrijving van kapitaalvennootschappen moet het vanaf 1 augustus 2021 mogelijk zijn om digitaal een bv op te richten via een digitale notariële akte.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Concernregeling

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019
In een reactie op de internetconsultatie voor een nieuwe groepsregeling in de vennootschapsbelasting, laat het Register Belastingadviseurs (RB) weten vooral niet veel te willen wijzigen aan het huidige systeem.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Controle en informatie­verplichting

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019 geschreven door Caljé, mr. P.A.
De Belastingdienst heeft ruime bevoegdheden om informatie te vergaren van belastingplichtigen. De hoeksteen van die bevoegdheden is art. 47 AWR dat zowel een passieve als een actieve informatieplicht bevat voor de belastingplichtige. Aangezien bij een belastingcontrole doorgaans de actieve en de passieve informatieverplichting aan de orde zijn, en het niet voldoen aan deze verplichtingen ernstige gevolgen kan hebben voor de positie van de belastingplichtige, is het goed te weten waar de grenzen liggen van deze bevoegdheid.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - FE btw: voor vrijgestelden meer mogelijk

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019 geschreven door van Vilsteren, mr. C.W.
Ondernemingen die btw-vrijgestelde prestaties verrichten, hebben als voordeel dat zij geen btw in rekening hoeven te brengen over de prestaties die zij verrichten. Aan toepassing van de btw-vrijstelling kleeft ook een nadeel. Zo kunnen btw-vrijgestelde ondernemer de btw op inkopen niet in aftrek brengen. Daardoor zorgt de inkoop-btw voor btw-druk. In bepaalde situaties kan de btw-druk op inkopen worden voorkomen. Wanneer btw-ondernemers bijvoorbeeld in bepaalde mate met elkaar verweven zijn, kan onder voorwaarden een fiscale eenheid btw worden gevormd. Recente rechtspraak van de Hoge Raad maakt duidelijk dat de Belastingdienst de lat voor het vormen van een fiscale eenheid btw vaak te hoog legt.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Handhavingsplan

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019
Naar aanleiding van een WOB-verzoek heeft de staatssecretaris van Financiën een beperkt aantal documenten openbaar gemaakt inzake het beleid van de Belastingdienst bij de beoordeling of een bepaalde lening fiscaal als eigen woninglening (in familieverband) moet worden aangemerkt.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Het UBO-register is er!

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019 geschreven door Knol, drs. J.A.
Het heeft lang geduurd, maar begin 2020 komt het UBO-register er dan eindelijk. Wel zal het vervolgens nog 18 maanden duren voordat het register volledig is gevuld. Op grond van een reeds in 2017 ingevoerde Europese richtlijn heeft Nederland de Handelsregisterwet aangepast om ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering voor vastlegging van de UBO te zorgen. Wie de ‘UBO’ is, dat overigens staat voor ‘Ultimate Benificial Owner’ ofwel in goed Nederlands ‘uiteindelijke gerechtige’, zal vaak duidelijk zijn. De lat ligt namelijk bij economische of zeggenschapsbelangen groter dan 25%, direct of indirect gehouden. Toch denk ik dat adviseurs veel vragen hierover van hun klanten zullen krijgen. Bovendien brengt het UBO-register ook verplichtingen voor de adviseur zelf met zich mee.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Kwalificerend buitenlands ­belastingplichtig

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019 geschreven door Meulen, mr. K.A. van der
Enkele maanden geleden werd een aantal uitspraken gepubliceerd over de fiscale behandeling van belastingplichtigen die niet in Nederland wonen. De uitspraken illustreren dat de toepassing van de Nederlandse Wet IB 2001 voor buitenlandse belastingplichtigen met Nederlands inkomen nog regelmatig vragen oproept. Reden om enige aandacht te besteden aan de vereisten om te worden behandeld als kwalificerend buitenlands belastingplichtige.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Ontwikkelingen rulingbeleid Belastingdienst

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019 geschreven door Reep, mr. L. van de
Op 1 juli jl. is het besluit in werking getreden dat de nieuwe rulingpraktijk regelt. Het besluit is van toepassing op rulingverzoeken voor de internationale praktijk. Dit besluit vervangt de drie oude rulingbesluiten van 2014. In het besluit zijn procedureregels neergelegd. Ook is er nieuwe regelgeving over wanneer een ruling niet mogelijk is, en het openbaar maken van rulings

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Onzorgvuldige advisering? Aansprakelijk!

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019 geschreven door Beer, mr. A.M.A. de
Een fiscaal adviseur dient zijn cliënt zorgvuldig te adviseren. Dit lijkt een open deur, maar toch zien we in de praktijk dat adviseurs hier nog wel eens steken laten vallen. Dit kan vervelende (financiële) gevolgen hebben voor de adviseur. De adviseur die centraal stond in de zaak voor Hof Amsterdam op 21 mei 2019 kan hier over meepraten.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - Voordelen in de loonsfeer

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019 geschreven door Nietveld, mr. J.H.W.
In 2019 kan de dga voor het laatst zijn in eigen beheer opgebouwde pensioen voordelig afkopen. Bij volledige afkoop krijgt hij een afkoopkorting van 19,5% van de fiscale balanswaarde van het boekjaar dat in 2015 eindigt. Daardoor hoeft de bv over slechts 80,5% van de (fiscale) waarde van het pensioen loonheffingen af te dragen. Bovendien geldt dat het verschil tussen de commerciële waarde en de fiscale balanswaarde zonder belastingheffing mag vrijvallen als hij het pensioen in zijn geheel afkoopt of omzet in een oudedagsverplichting.

BelastingZaken 2019, afl. 3 - ‘Milieuschade wordt meer en meer beprijsd’

Aflevering 3, gepubliceerd op 05-09-2019 geschreven door Dekker, G.
Totdat fossiele brandstoffen uit de samenleving verdwenen zijn, zullen overheden milieuschade steeds meer gaan beprijzen, verwacht Herman Vollebergh, onderzoeker van de effectiviteit en efficiëntie van groene belastingen. Dus zal de druk van die belastingen stijgen? ‘Niet per se. Ondernemingen kunnen immers kiezen? Het mooie van deze belastingen is dat ze heel eenvoudig zijn te ontwijken. Dat is zelfs de bedoeling.’