Aflevering 2

Gepubliceerd op 6 mei 2020

BelastingZaken 2020, afl. 2 - 30%-regeling bij uitzending

Aflevering 2, gepubliceerd op 06-05-2020 geschreven door Reep, mr. L. van de
In de Wet loonbelasting is een bijzondere regeling opgenomen voor uitgezonden werknemers, te weten de 30%-regeling. Over het algemeen is deze regeling bekend als fiscale faciliteit voor expats die vanuit het buitenland in Nederland werkzaam zullen zijn. Echter ook bij uitzending van Nederland naar het buitenland kan deze regeling van toepassing zijn.

BelastingZaken 2020, afl. 2 - Alle ballen op corona?

Aflevering 2, gepubliceerd op 06-05-2020 geschreven door Doeselaar, mr. R. van
Het parlementaire werk ligt nu al bijna twee maanden nagenoeg stil. Behalve dan uiteraard het wekelijkse plenaire debat inzake de corona-aanpak. In de media is het niet anders, het is corona wat de klok slaat.

BelastingZaken 2020, afl. 2 - De dga in coronatijden

Aflevering 2, gepubliceerd op 06-05-2020 geschreven door Dijkstra, mr.dr. C.G.
Dé dga bestaat helemaal niet. Echter worden wel heel veel dga’s getroffen door de directe of indirecte gevolgen van corona. Dat kunnen eenmans-bv’s zijn, maar ook dga’s van grote familiebedrijven. Een dga is echter niet alleen een werknemer, maar heeft veel verschillende rollen. In deze bijdrage wordt ingegaan op de vraag hoe al deze rollen in deze tijd fiscaal optimaal kunnen worden ingevuld.

BelastingZaken 2020, afl. 2 - De gebruikelijk loonregeling

Aflevering 2, gepubliceerd op 06-05-2020 geschreven door Pauli, mr. R.
Recent zijn er meerdere uitspraken geweest over de gebruikelijk loonregeling. Daarom besteden wij nu weer aandacht aan deze regeling omdat uit alle uitspraken volgt dat er toch nog veel onduidelijkheid heerst over de gebruikelijk loon regeling en de gebruikelijk loon sneller van toepassing is dan misschien verwacht wordt door aandeelhouders, dan wel een grotere financiële impact hebben dan gedacht.

BelastingZaken 2020, afl. 2 - Een zorgvuldige beroepsuitoefening

Aflevering 2, gepubliceerd op 06-05-2020 geschreven door Caljé, mr. P.A.
Zowel klanten als toezichthouders, inclusief opsporingsinstanties, weten de weg naar de rechter in toenemende mate te vinden als ze niet tevreden zijn met het optreden van een belastingadviseur. Dat optreden wordt dan ter beoordeling gelegd van een tuchtrechter maar ook aan een civiele rechter of strafrechter om vast te stellen of de adviseur tucht-, straf- of civielrechtelijk aansprakelijk is voor verwijtbaar handelen in het kader van zijn advisering.

BelastingZaken 2020, afl. 2 - Einde tbs: betalen, uitstellen, of doorschuiven

Aflevering 2, gepubliceerd op 06-05-2020 geschreven door Beer, mr. A.M.A. de
De tbs-regeling (box 1) kan op diverse manieren eindigen. Daarbij kunt u denken aan de verkoop van het tbs- vermogensbestanddeel of verkoop van de aandelen in de vennootschap waaraan het vermogensbestanddeel ter beschikking is gesteld. Aan de hand van verschillende scenario’s worden hieronder de gevolgen voor de inkomstenbelasting van het beëindigen van een terbeschikkingstelling beschreven. Daarbij staat de terbeschikkingstelling van een vermogensbestanddeel aan een vennootschap van de dga of een verbonden persoon centraal.

BelastingZaken 2020, afl. 2 - Lijfrente of pensioen, wat is het verschil ?

Aflevering 2, gepubliceerd op 06-05-2020 geschreven door Hurk, mr. H.M.J. van den
Bij de opbouw van voorzieningen voor de oude dag zijn er nog steeds verschillende mogelijkheden. Mogelijkheden ook die naast elkaar ingezet kunnen worden. In dit artikel aandacht voor lijfrente en pensioen. Ingegaan zal worden op de verschillen tussen lijfrente en pensioen en wat in welke situatie aan te bevelen is.

BelastingZaken 2020, afl. 2 - MLI: nu echt van start!

Aflevering 2, gepubliceerd op 06-05-2020 geschreven door Reep, mr. L. van de
Op 1 januari 2020 is het MLI (multilateraal instrument) in werking getreden. Door het MLI bepaalt niet enkel meer het belastingverdrag welk land over inkomen mag heffen. Het hoofddoel van het MLI is het tegengaan van internationale belastingontgaanspraktijken, maar er zijn ook gevolgen voor het MKB.

BelastingZaken 2020, afl. 2 - Wettelijke regulering? Liefst niet meer dan een beetje

Aflevering 2, gepubliceerd op 06-05-2020
Het lijkt eraan te komen. Eind vorig jaar kreeg Register Belastingadviseurs (RB) signalen dat de ministeries van Justitie en Financiën wettelijke regulering van de beroepsgroep serieus overwegen. Voorzitter Fons Overwater daar over: ‘Onze voorlopige conclusie is dat het voor ons eigenlijk niet hoeft, we hebben al strak gereguleerde beroepsverenigingen met tuchtrecht en reglementen.’ Maar voor de circa tien duizend ongeorganiseerde adviseurs ligt dat anders. ‘Eventueel kaf onder het koren is in die groep te vinden. We kunnen ons voorstellen dat de overheid daar, met een zekere mate van regulering, meer greep op wil krijgen.’ RB suggereert om de drempel voor de verkrijging van een beconnummer te verhogen, bijvoorbeeld door aansluiting bij een beroepsorganisatie met tuchtrecht als voorwaarde te stellen. ‘Maar dan zou het beconnummer wat ons betreft ook meer rechten moeten geven, bijvoorbeeld dat geen machtiging van de klant meer nodig is in contact met de Belastingdienst, en een vaste contactpersoon.’ De grote angst onder RB-leden is volgens Overwater dat de sector overgereguleerd raakt, zoals bij de accountants, met de overheid als toezichthouder en een grote administratieve rompslomp. ‘Dan zeggen wij: nee, dank u.’