Aflevering 3

Gepubliceerd op 10 september 2020

BelastingZaken 2020, afl. 3 - BOR en tbs-vermogen

Aflevering 3, gepubliceerd op 10-09-2020 geschreven door Beer, mr. A.M.A.
Stelt een dga een vermogensbestanddeel ter beschikking aan zijn vennootschap dan is hierop de tbs-regeling (art. 3.92 Wet IB 2001) van toepassing. De tbs-regeling ingevoerd omdat ter beschikking gestelde vermogensbestanddelen in wezen ondernemingsvermogen zijn. Tbs-vermogensbestanddelen heeft de wetgever dan ook zo veel mogelijk gelijk willen behandelen aan ondernemingsvermogen. In dat licht bezien zou het logisch zijn dat de BOR volledig van toepassing is op de verkrijging van ter beschikking gestelde vermogensbestanddelen.

BelastingZaken 2020, afl. 3 - Corona en btw in buurlanden

Aflevering 3, gepubliceerd op 10-09-2020 geschreven door Vilsteren, mr. C.W. van
De coronacrisis heeft wereldwijde impact en raakt alle landen. Vele landen hebben tijdelijke maatregelen ingesteld om de negatieve financiële gevolgen van de coronacrisis te beperken. Ook voor de btw zijn maatregelen genomen, niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen.

BelastingZaken 2020, afl. 3 - Opa en oma aan de slag in hun onderneming

Aflevering 3, gepubliceerd op 10-09-2020 geschreven door Elbert, mr. H.A.
De een geniet lekker van zijn of haar pensioen, de ander moet er nog niet aan denken om te stoppen met z’n bedrijf. Waar men wel aan moet denken, dat zijn de fiscale gevolgen. Op het moment dat men de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, gaan er bij de Belastingdienst namelijk allerlei belletjes rinkelen, en dat is bij u hopelijk ook het geval.

BelastingZaken 2020, afl. 3 - Overheidstaken en btw

Aflevering 3, gepubliceerd op 10-09-2020 geschreven door Mr. C.W. van Vilsteren
Overheidsinstanties verrichten vaak tal van prestaties. Een misverstand daarbij is te denken dat overheden nooit btw verschuldigd zijn. Voor bepaalde prestaties zijn ook overheden btw verschuldigd, omdat zij een ondernemershandeling verrichten. Dit heeft vervolgens effect op het recht op btw-aftrek. Op basis van actuele rechtspraak van de Hoge Raad wordt een overheid naar verwachting sneller in de btw-heffing betrokken dan voorheen.

BelastingZaken 2020, afl. 3 - Schadeplichtig voor een beroepsfout?

Aflevering 3, gepubliceerd op 10-09-2020 geschreven door Caljé, mr. P.A. en Dahmoun, M
Recentelijk heeft de Rechtbank Rotterdam in een tweetal procedures uitspraak gedaan over de aansprakelijkheid van een adviseur voor een beroepsfout. Die uitspraken laten goed zien hoe na het vaststellen van een beroepsfout de schadevergoedingsplicht van de adviseur wordt vastgesteld.

BelastingZaken 2020, afl. 3 - Schenken vlak voor overlijden, wel of niet belast?

Aflevering 3, gepubliceerd op 10-09-2020 geschreven door Wel, mr. R.C. van der
Schenkingen die vlak voor het overlijden worden gedaan, worden op grond van de 180-dagenregeling niet belast met schenkbelasting maar met erfbelasting als fictieve erfrechtelijke verkrijging. Deze fictiebepaling kan ook gevolgen hebben als sprake is van schenkingen gedaan door echtgenoten. Onlangs heeft de rechtbank zich gebogen over de vraag hoe de 180-dagenregeling uitwerkt als de schenking niet wordt gedaan door de overleden echtgenoot, maar door de langstlevende echtgenoot.

BelastingZaken 2020, afl. 3 - Wetsvoorstel excessief lenen eigen bv

Aflevering 3, gepubliceerd op 10-09-2020 geschreven door Beer, mr. A.M.A. de
Ruim een jaar na het sluiten van de internetconsultatie is op 17 juni 2020 het wetsvoorstel ‘Excessief lenen bij eigen vennootschap’ ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel bevat een maatregel voor een heffing bij de aanmerkelijkbelanghouder (hierna: ab-houder) als de schulden bij de ‘eigen’ vennootschap in totaal meer bedragen dan € 500.000. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2023. De eerste peildatum voor de hoogte van de schulden wordt 31 december 2023. In deze bijdrage wordt het wetsvoorstel in kaart gebracht.