Aflevering 1

Gepubliceerd op 26 januari 2021

BelastingZaken 2021/1 - Onbehoorlijke wetgeving

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Doeselaar, R. van
In de kinderopvangtoeslagaffaire is vaak gesteld dat er sprake was van schending van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Als we dit soort problemen echt willen aanpakken, moeten we beginnen met deugdelijke wetgeving.

BelastingZaken 2021/3 - Brexit

Aflevering 1, gepubliceerd op 02-03-2021
De Belastingdienst heeft een brochure gepubliceerd met daarin een top-40 van de meest gestelde vragen over Brexit en de Douane. Problemen door grensformaliteiten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie door de Brexit blijven toenemen.

BelastingZaken 2021/4 - Btw e-commerce toch per 1 juli 2021

Aflevering 1, gepubliceerd op 02-03-2021
Nederland kan, in tegenstelling tot eerdere berichten toch per 1 juli 2021 het wetsvoorstel ter implementatie van btw-regels voor elektronische handel uitvoeren. Dit schrijft staatssecretaris Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer.Nederland en Duitsland hadden de Europese Commissie eerder om uitstel van de invoering tot 1 januari 2022 verzocht. Deze versnelling is mogelijk via een zogenaamd noodspoor. Dit is een tijdelijke en beperkte oplossing waar risico’s en onzekerheden aan zijn verbonden. Het kabinet is echter van mening dat de nadelige gevolgen voor het bedrijfsleven van een latere uitvoering zo groot zijn, dat dit noodspoor wordt bewandeld.

BelastingZaken 2021/5 - Miljonairsbelasting?

Aflevering 1, gepubliceerd op 02-03-2021
Wereldwijd klinkt de roep om vermogen zwaarder te belasten steeds luider volgens een artikel in het FD. De reden is simpel, namelijk geldgebrek. De coronacrisis zorgt voor zware tekorten in de overheidsbegrotingen.

BelastingZaken 2021/6 - Overdrachtsvrijstelling in de VPB

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Nieuweboer, M.
In de discussie over de vervanging van de fiscale eenheid krijgt de functie als reorganisatiefaciliteit relatief weinig aandacht. Terwijl dit een van de belangrijkste voordelen is voor het groot-, midden- én kleinbedrijf.

BelastingZaken 2021/7 - De (niet-)woning binnen de OVB en btw

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Vilsteren, C. van
De kwalificatie van onroerende zaken voor de overdrachtsbelasting (hierna: OVB) is van belang om de juiste gevolgen voor de OVB én de btw vast te stellen. Voor de OVB wordt onderscheid gemaakt tussen een woning en alle andere onroerende zaken die niet als woning worden aangemerkt. Daarnaast gelden vanaf 1 januari 2021 voorwaarden waaronder de verkrijging van een woning belast is met 2%, 8% of is vrijgesteld van OVB. Daarbij is ook de btw-heffing van invloed op de heffing van OVB.

BelastingZaken 2021/8 - Heffingsrecht over uitkeringen: NL of Portugal?

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Nietveld, J.
Het Verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing tussen Nederland en Portugal kent, net als in de meeste verdragen tussen Nederland en andere landen, een pensioenartikel. Vanwege onduidelijkheid in het pensioenartikel in verband met uitkeringen uit een socialezekerheidsstelsel in dit Verdrag met Portugal heeft Rechtbank Zeeland-West-Brabant in twee zaken prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft de vragen beantwoord.

BelastingZaken 2021/10 - Opzettelijk in de fout, of gewoon slordig?

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Dalen, A.W. van
De Belastingdienst was van plan om ouders die meer dan € 3.000 kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen, automatisch te bestempelen als fraudeurs. Zij werden beschuldigd van opzet of grove schuld. Soortgelijke regels kunnen echter ook spelen op andere terreinen dan toeslagen, zeker als het gaat om opzet of grove schuld. Kwaadwillenden krijgen dan lik op stuk.

BelastingZaken 2021/12 - Partijbedoeling gediskwalificeerd!

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Vries, mr. M.A.
De Hoge Raad heeft op 6 november 2020 een belangrijk arrest gewezen over de vraag hoe beoordeeld moet worden of een werkrelatie kwalificeert als een arbeidsovereenkomst. Volgens de Hoge Raad speelt bij de beoordeling of de overeenkomst de kenmerken heeft van een arbeidsovereenkomst de bedoeling van partijen geen rol. Aan de hand van welke criteria moet een werkrelatie volgens de Hoge Raad worden beoordeeld? Welke impact zal het arrest hebben in de praktijk?

BelastingZaken 2021/13 - Verlies­verrekening in de IB

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Jong, G. de
Als gevolg van de coronacrisis zullen helaas veel ondernemers in 2020 en 2021 ondernemingsverliezen lijden. Ook ab-houders kunnen geconfronteerd worden met een verlies op hun aanmerkelijk belang, bijvoorbeeld als gevolg van faillissement van de vennootschap. In dit stuk beschrijf ik de wijze waarop bedoelde verliezen kunnen worden verrekend.

BelastingZaken 2021/14 - Wie is de schenker?

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Wel, R.C. van der
Op het eerste gezicht een makkelijke vraag, van wie heb je iets gekregen? Maar bij een schenking door echtgenoten die zijn getrouwd in algehele gemeenschap van goederen blijkt het toch niet altijd zo eenvoudig om te bepalen wie de schenker is. Eén van de echtgenoten of beiden? Ook bij de rechtbanken bestaat er verdeeldheid over deze vraag. Kort gezegd vallen er twee stromingen te onderscheiden: de juridische (ook wel formele) benadering en de economische benadering.

BelastingZaken 2021/15 - Woon-winkelpand en huwelijks­gemeenschap

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Beer, A.M.A. de
In een zaak van Hof Den Haag gaat het hof in op de vraag of in geval van een man-vrouwfirma waarvan de echtgenoten in een gemeenschap van goederen zijn gehuwd, een niet-splitsbaar woon-winkelpand (deels) tot de tbs-werkzaamheid moet worden gerekend. Het hof huldigt daarbij een andere zienswijze dan de staatssecretaris.

BelastingZaken 2021/16 - Prestaties zonder vergoeding

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Vilsteren, C. van
Btw-ondernemers die btw-belaste prestaties verrichten hebben recht op btw-aftrek voor zover zij de investeringen en inkopen gebruiken voor de door hen te verrichten btw-belaste prestaties. Ondernemers die gratis prestaties verrichten moeten extra alert zijn in hoeverre zij recht op btw-aftrek hebben, omdat een gratis prestatie in beginsel niet tot btw-aftrek leidt. Ditzelfde geldt ook voor ondernemers die een dusdanig lage vergoeding vragen waardoor sprake is van een symbolische vergoeding.

BelastingZaken 2021/17 - Een nieuwe ster aan het firmament: de BIK

Aflevering 1, gepubliceerd op 26-01-2021 geschreven door Gelder, W. de en Tydeman-Yousef, M.
Naast het arsenaal van reeds bestaande (meer specifieke) stimuleringsmaatregelen zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieubedrijfsmiddelen (VAMIL) verschijnt nu een nieuwe, tijdelijke ster aan het firmament van stimuleringsmaatregelen: de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). Met deze maatregel, die als crisismaatregel is bedoeld, wil het kabinet zowel Vpb- als IB-ondernemers stimuleren om ook in deze roerige tijden te blijven investeren. Op grond van de BIK kunnen ondernemers onder voorwaarden een percentage van hun investeringen verrekenen met hun loonheffing.

BelastingZaken 2021/19 - Affaires en enquêtes

Aflevering 1, gepubliceerd op 02-03-2021 geschreven door Elbert, H.A.
Na ja, word je opeens genoemd in het officiële rapport over de toeslagenaffaire! Dat is best wel een vreemde ervaring kan ik u zeggen. Eerlijk gezegd had ik het zelf niet eens gezien, maar werd ik plots bedolven door reacties van bekenden. Ik ben best wel blij met mijn ‘one paragraph of fame’: mijn vader is voor het eerst in mijn leven trots op mij en de handgeschreven brief van mijn oud-geschiedenisleraar gooi ik natuurlijk ook niet bij het oud-papier (net als alle kranteninterviews). Aan de andere kant is het natuurlijk bitter dat de oorzaak van al deze ego strelende zaken ligt in het vreselijke onrecht dat andere mensen is aangedaan. Onrecht dat volgens de wet, de rechter en (toentertijd) de ombudsman helemaal geen onrecht was. ‘Het staat gewoon in de wet dat het zo moet en zo voeren we het dus ook gewoon uit…’ Bezwaar maken had geen zin en voor een hoorzitting werd je niet eens uitgenodigd. Enfin, u weet hoe het inmiddels afgelopen (?) is.