Aflevering 2

Gepubliceerd op 25 april 2022

BelastingZaken 2022, afl. 2 - Handhaving UBO-register

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022
Juridische entiteiten dienden voor 27 maart 2022 hun UBO’s te registreren in het UBO-register. Op 27 maart 2022 waren van 673.963 juridische entiteiten de UBO’s geregistreerd. Dat is 37,7% van het totaal aantal registratieplichtige juridische entiteiten. Na verwerking van nog 323.340 opgaven die nog beoordeeld moesten worden, is de prognose dat circa 52% van alle juridische entiteiten uiterlijk 27 maart de UBO’s heeft geregistreerd.

BelastingZaken 2022, afl. 2 - Nieuwe regelgeving zakelijke kilometers

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022
Vanaf volgend jaar zijn grote werkgevers (100 of meer werknemers) verplicht gegevens aan te leveren over het woon-werk en zakelijke verkeer van werknemers. Een van de afspraken in het Klimaatakkoord is dat werkgebonden personenmobiliteit in 2030 1 megaton CO2 minder uitstoot. Als in 2025 blijkt dat organisaties goed op koers liggen, blijft het bij rapporteren. Lukt dat niet, dan krijgen ze vanaf 2025 een verplichting om slimmer en zuiniger te reizen.

BelastingZaken 2022, afl. 2 - Strafvervolging ondanks boete

Aflevering 2, gepubliceerd op 25-04-2022 geschreven door Latour, R.A.W.P.
Op grond van het zogeheten ‘ne bis in idem’-beginsel mag iemand niet tweemaal worden vervolgd en bestraft voor het begaan van hetzelfde feit. Het ‘una via’-beginsel houdt daarmee verband. Dit beginsel verplicht de autoriteiten bij het opleggen van een sanctie te kiezen tussen de bestuursrechtelijke of de strafrechtelijke weg. Als de Belastingdienst bijvoorbeeld een bestuurlijke boete oplegt vanwege een beboetbaar feit, dan mag het Openbaar Ministerie (OM) diezelfde persoon niet strafrechtelijk vervolgen voor hetzelfde feit. Even gechargeerd gezegd, het tijdig ontvangen van een boete kan iemand uit de cel houden.

BelastingZaken 2022/1 - Mensenrechten

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022 geschreven door Doeselaar, R. van
Tot voor kort dacht ik dat bescherming van mensenrechten een ver-van-mijn-bedshow was. Inmiddels is duidelijk dat het ook in ons gave welvaartslandje geen vanzelfsprekende zaak is.

BelastingZaken 2022/2 - Blunder

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022
Een VOF draagt in 2019 een deel van haar klantenportefeuille over aan een bv die een accountants- en belastingadvieskantoor drijft. De bv moet daarvoor een koopprijs van € 25.000 neertellen. Eén van de vennoten, een belastingadviseur, gaat met de bv een overeenkomst van opdracht aan voor het verstrekken van fiscale adviezen aan klanten. In de overeenkomst is een relatiebeding opgenomen. Volgens dat beding mag de vennoot gedurende een termijn van twee jaar geen werkzaamheden voor relaties van de bv verrichten.

BelastingZaken 2022/4 - Twee varianten herstel spaartaks

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022
Staatssecretaris Van Rij heeft op 15 april 2022 in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat het kabinet denkt aan twee varianten voor het herstel van de box 3-heffing naar aanleiding van het Kerstarrest. Voorop staat dat het om een uitvoerbare en acceptabele wijze van rechtsherstel moet gaan. Er wordt gedacht aan een forfaitaire berekening over de werkelijke vermogensmix. De eerste variant is een forfaitaire spaarvariant. Daarvoor wordt gewerkt met drie forfaits voor: spaargeld (actuele spaarrente), schulden (hypotheekrente) en overige bezittingen (net als in het huidige box 3-stelsel: het meerjarige gemiddelde rendement voor beleggingen). De tweede variant is een forfaitaire variant voor alle vermogenscategoriën. Hierbij worden voor alle rubrieken uit de belastingaangifte: spaargeld, onroerende zaken, effecten (aandelen en obligaties), contant geld en vorderingen enz. de forfaits aangepast aan de gemiddelde rendementen voor deze vermogenscategorieën in het betreffende belastingjaar, zodat het forfaitaire rendement (gemiddeld) zo goed mogelijk aansluit bij het werkelijke rendement in de betreffende jaren.

BelastingZaken 2022/8 - Te late wijziging huwelijksgemeenschap

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022 geschreven door Wel, R.C. van der
Na de rechtbank heeft nu ook Hof Amsterdam zich gebogen over de vraag of bij het aangaan van huwelijkse voorwaarden sprake is van een schenking. In deze casus hebben echtgenoten hun algehele gemeenschap van goederen gewijzigd naar een gemeenschap van ongelijke delen. Dat gebeurde kort voor het overlijden van de man, die op dat moment al ernstig ziek was. Het resultaat was dat bij het overlijden aanzienlijk minder erfbelasting was verschuldigd. De uitspraak van het hof was verassend en laat de praktijk met vragen en onzekerheid achter.

BelastingZaken 2022/11 - Oorlog

Aflevering 2, gepubliceerd op 25-04-2022 geschreven door Schenk, S.F.J.J.
Als we deze column schrijven is het oorlog in Europa. Al schijnt dat niet overal zo te mogen heten, want in Rusland heet het nog steeds een ‘speciale militaire operatie’. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik dat ooit nog eens mee zou moeten gaan maken.

BelastingZaken 2022/12 - Fiscale aandachtspunten bij stichtingen

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022 geschreven door Belt-van Maurik, D.N.
Voor stichtingen, verenigingen en vergelijkbare organisaties (hierna tezamen vermeld als stichtingen) gelden bijzondere wet- en regelgeving voor wat betreft de belastingplicht. Zo is een stichting niet per definitie vrijgesteld van vennootschapsbelasting, maar kan er sprake zijn van gedeeltelijke of gehele belastingplicht. Daarnaast spelen er naast belastingplicht ook andere aandachtspunten zoals het uitkeringsverbod en de recent ingevoerde Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr). In dit artikel wordt ingegaan op het ondernemen via een stichting, de eventuele vrijstellingen die zijn te benutten en de Wbtr.

BelastingZaken 2022/13 - Gebruikelijkheidstoets in de WKR

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022 geschreven door Nietveld, J.
Bij de invoering van de werkkostenregeling is de bewijsregel, beter bekend als de 30%-regeling, als gerichte vrijstelling opgenomen. In dit artikel volgt een beknopte uiteenzetting over de werking van de 30%-regeling, de gevolgen van een recente hofuitspraak en een recente wijziging in het beleid van de Belastingdienst.

BelastingZaken 2022/14 - Samenloop­vrijstelling btw en OVB

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022 geschreven door Vilsteren, C.W. van
Ondernemers die deelnemen aan het economische verkeer en leveringen en/of diensten verrichten tegen vergoeding vallen onder de btw. Dit betekent dat zij btw moeten voldoen over de waarde die zij toevoegen als zij iets verkopen. De btw heeft betrekking op goederen en op diensten.

BelastingZaken 2022/15 - Kerstarrest: verzoek om vermindering!

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022 geschreven door Jong, G. de
U zult er inmiddels mee bekend zijn dat de Hoge Raad vlak voor de kerst in 2021 heeft geoordeeld dat het stelsel van box 3 in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Staatssecretaris van Financiën Van Rij onderzoekt op welke wijze rechtsherstel moet worden verleend. Wie komt hiervoor in aanmerking? En heeft het zin om vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek van de staatssecretaris een verzoek in te dienen tot ambtshalve vermindering?

BelastingZaken 2022/16 - Een tijd van komen en een tijd van gaan …

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022 geschreven door Antwerpen, B.A.A. van
De middelingsregeling heeft een lange geschiedenis: de Wet op de Bedrijfsbelasting 1893 kende al een mogelijkheid om een aanslag inkomstenbelasting op te leggen op basis van het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar. De regeling verdween bij invoering van de Wet op de inkomstenbelasting 1914, maar keerde weer terug in de Wet op de inkomstenbelasting 1964. En nu lijkt na 130 jaar het doek definitief te vallen voor deze regeling.

BelastingZaken 2022/17 - Scheiden doet lijden, ook in de toeslagenaffaire?

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022 geschreven door Elbert, H.A.
Dat de regelgeving rondom de toeslagen tot de nodige ellende heeft geleid is ongetwijfeld opgevallen. Dat een relatiebreuk en dan met name een echtscheiding tot de nodige ellende kan leiden is menigeen ook bekend. Dus, wat krijg je als je de toeslagenellende combineert met een echtscheiding? Juist: nog meer ellende. Nou ja, er zijn natuurlijk stellen waarvoor dat niet geldt, maar het is maar beter om uit voorzorg het een en ander goed met elkaar af te spreken. Dat er zelfs dan gedoe kan zijn, blijkt uit de volgende zaak.

BelastingZaken 2022/18 - Spoedwet trustkantoren ingediend

Aflevering 2, gepubliceerd op 12-05-2022
Financiën heeft het wetsvoorstel spoedwet trustkantoren naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel verbiedt het verlenen van trustdiensten aan cliënten gevestigd of woonachtig in de Russische Federatie of de Republiek Belarus en wijzigt de Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt 2018) met als doel de integriteit van het financiële stelsel in Nederland te bevorderen.