Aflevering 5

Gepubliceerd op 24 mei 2012

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Alles of niets

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Edzo Boven
Op grond van de belastingwetgeving is het fiscaal niet mogelijk om pensioen, lijfrente of een stamrecht af te kopen of er van af te zien. Hierbij is het 'alles of niets'. Het is dus niet mogelijk om een deel af te kopen of van een deel af te zien. Als er sprake is van afkoop of afzien van een deel, dan is de gehele aanspraak direct belast en is in veel gevallen ook revisierente verschuldigd. Theoretisch geldt dit al bij afkoop of afzien van slechts EUR 1.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Bedrijfsoverdracht en btw

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Carola van Vilsteren
Bij de overdracht van een onderneming blijft het opletten geblazen. Het is mogelijk de overdracht van activa en passiva zonder btw te laten plaatsvinden als het gaat om de overdracht van een 'going concern'.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Besluit erfbelasting gepubliceerd

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
Zoals in december 2011 werd aangekondigd, heeft de staatsecretaris een besluit gepubliceerd met een overgangsregeling voor kinderen die de woning van hun ouders hebben gekocht maar waar de ouders het recht hebben voorbehouden om tot hun overlijden in de woning te blijven wonen.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Borgstellingsverlies eerder te nemen

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 9 maart 2012 een belangrijke uitspraak gedaan voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) die een borgstellingsverplichting is aangegaan. Als gevolg van dit arrest zal de dga veelal eerder zijn verlies kunnen nemen als zijn bv in financiële moeilijkheden komt.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Buiten de termijn is op tijd

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
Een aanslag die buiten de termijn is opgelegd is alleen nietig als de belastingplichtige expliciet een beroep doet op het vervallen van de bevoegdheid om een aanslag op te leggen. Doet een belastingplichtige dat niet, dan is de aanslag binnen de termijn opgelegd.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Cassatie tegen uitspraak btw-COrrectie

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Heleen Elbert
Op 1 juni 2011 heeft Rechtbank Haarlem de roemruchte uitspraak gedaan waarbij men aangaf dat de btw-COrrectie over het privégebruik van de auto van de zaak niet gebaseerd mag worden op de CO2-uitstoot van de desbetreffende auto. Als gevolg daarvan is niet alleen de wet per 1 juli 2011 gewijzigd, maar is ook door u massaal bezwaar aangetekend tegen de btw-COrrectie over de periode tot 1 juli 2011. Inmiddels heeft het ministerie het hoger beroep bij Hof Amsterdam ook verloren. Zoals te verwachten was, heeft het ministerie cassatie aangetekend tegen deze uitspraak. Uiteraard houden wij u op de hoogte van het verloop.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - De coöperatie fiscaal

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Geert de Jong
Een ondernemer kan voor de uitoefening van zijn onderneming kiezen uit verschillende rechtsvormen. Wanneer meerdere ondernemers gezamenlijk een bedrijf uitoefenen, zijn de vennootschap onder firma (VOF) en de besloten vennootschap (bv) de meest gebruikte rechtsvorm. De rechtsvorm coöperatie wordt echter steeds meer gebruikt, met name als ondernemingsvorm voor vrije beroepsbeoefenaren en als (tussen)holding van een aandelenbelang.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - De spontane informatieplicht

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
Voor de belastingplichtige of inhoudingsplichtige bestond geen verplichting, behoudens correctieberichten voor de loonbelasting, om spontaan informatie te verstrekken aan de Belastingdienst. Daarvoor was een uitnodiging (tot het doen van aangifte) of een vordering (tot het nakomen van informatieverplichtingen) vereist. Met ingang van 1 januari 2012 kent de wet echter een bijzondere spontane informatieplicht. Wordt daar niet (tijdig) aan voldaan, dan kan zelfs een vergrijpboete worden opgelegd.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - EK: geen wetsvoorstel controversieel

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
De Eerste Kamer heeft besloten geen wetsvoorstellen controversieel te verklaren in verband met de demissionaire status van het kabinet Rutte. De senatoren zullen dus de behandeling van de wetsvoorstellen voortzetten. De Tweede Kamer zal eind mei beslissen over de lijst met controversiële onderwerpen.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Erfpacht en eigen woning

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Birgitta van Antwerpen
Veel mensen hebben een eigen woning. Wanneer sprake is van een eigen woning, kunnen bepaalde kosten afgetrokken worden van het inkomen uit werk en woning (box 1). Het bekendste voorbeeld van dergelijke kosten betreft de betaalde hypotheekrente. Maar ook bijvoorbeeld een periodieke erfpachtcanon is aftrekbaar.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Etikettering van panden

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Almer de Beer
Panden kunnen allerlei lastige etiketteringsvraagstukken oproepen. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de etikettering van koppelpanden of woonbedrijfspanden. Behoren de verschillende (delen van) panden dan tot het ondernemings- of privévermogen, of is er wellicht sprake van keuzevermogen. Aan de hand van enkele voorbeelden zullen we in deze bijdrage trachten de etikettering van panden inzichtelijk te maken.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Geen afroommethode voor advocaten?

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
Advocaat-generaal Wattel heeft een opmerkelijke conclusie genomen inzake de afroommethode die moet worden toegepast door beroepsbeoefenaren die persoonlijk werkzaamheden verrichten via een bv. Volgens de A-G is de afroommethode, die sinds een arrest van de Hoge Raad in 2004 wordt toegepast, niet geschikt voor advocatenkantoren en dergelijke beroepsbeoefenaren, omdat deze ondernemer zijn. De situatie die is beoordeeld door de Hoge Raad had betrekking op een interim-management-bv. In die situatie is sprake van werknemerschap.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Geen vergoeding proceskosten

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Heleen Elbert
Een automobilist is het niet eens met de aan hem opgelegde parkeerbon. Hij tekent bezwaar aan bij de gemeente en laat een belastingadviseur het een en ander uitzoeken. Uiteindelijk gooit de gemeente de handdoek in de ring en mag de automobilist zijn parkeerbon verscheuren. Omdat zijn bezwaarschrift is toegewezen, verzoekt de man om een proceskostenvergoeding. Hij wijst daarbij op de factuur van de belastingadviseur. De gemeente weigert een vergoeding en uiteindelijk komt men bij de rechter terecht. Deze gelooft, net zo min als de gemeente, dat de rekening van de belastingadviseur uiteindelijk bestemd is voor deze automobilist. De factuur is namelijk uitgeschreven op naam van een van zijn bv's en de automobilist kan niet duidelijk maken dat een deel van de rekening echt voor hem bestemd is, laat staan dat hij dat deel van de rekening ook echt zelf gaat betalen.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Historisch akkoord

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
'De maatregelen verbeteren de houdbaarheid van de overheidsfinanciën, versterken de economische groei en verbeteren de werking van zowel de woningmarkt als de arbeidsmarkt. Ook leveren de maatregelen een significante bijdrage aan de aanpak van problemen op het terrein van klimaat, duurzaamheid en energie, op een zodanige wijze dat het de economische groei bevordert'.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - In één keer naar 67 jaar

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Edzo Boven
De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar gaat niet meer in twee stappen, maar in één keer per 1 januari 2014. Over het kunnen omzetten van de tot en met 31 december 2013 opgebouwde pensioenrechten naar het nieuwe pensioensysteem (het zogenaamde 'invaren van oude rechten') moet nog duidelijkheid komen. Het in één keer overgaan op 1 januari 2014 in plaats van in twee stappen per 1 januari 2013 en 1 januari 2015 scheelt de uitvoeringspraktijk veel werk. Voor de dga-praktijk kan

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Lente

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Philip Ruys
Daar was het dan ineens, het Kunduz-wandelgangen-lente-gelegenheidscoalitie-akkoord. Een coalitie van christelijk, liberaal en links, waarmee aardig wat taboetjes werden doorbroken. Ook fiscaal, want de hypotheekrenteaftrek wordt ernstig beperkt. Dat stond niet in het Regeer- en Gedoogakkoord maar dat is in tijden waarin knopen moeten worden doorgehakt natuurlijk even niet zo belangrijk en trouwens weet de demissionaire minister-president de bewuste maatregel aan de meeste kiezers nog wel te verkopen als het verbieden van de aflossingsvrije hypotheek. Wij fiscalisten weten natuurlijk wel beter; de wetswijziging zal bewerkstelligen dat aftrek van hypothecaire rente beperkt wordt naarmate de looptijd van de lening vordert. Dat hakt erin. Weliswaar geeft dat wat meer zekerheid en het zal de woningmarkt wellicht weer een beetje in beweging kunnen brengen. Maar per saldo betekent het voor veel mensen op termijn toch een kostenverhoging. Over dit thema is vaak en lang gesproken en beperking van de hypotheekrenteaftrek werd meestal in verband gebracht met verlaging van de inkomstenbelasting. Daar heb ik in het kader van dit baanbrekende akkoord niets meer over gehoord. Ook zo'n leuke is het vergroten van de flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Wat we daar nu van gezien hebben is eigenlijk een nare droom voor ondernemers, want het wordt dan weliswaar misschien gemakkelijker om een vast arbeidscontract te beëindigen, maar ook wel heel erg duur, want het uitgangspunt schijnt te zijn dat de werkgever vervolgens nog een aantal maanden opdraait voor de werkloosheidsuitkering. En dan de feitelijke afschaffing van de vrijgestelde 500 kilometers voor de gebruiker van de auto van de zaak zonder bijtelling. Die wordt namelijk een wassen neus wanneer de woon-werkkilometers straks ook als zakelijk worden aangemerkt. Hele volksstammen die nu een auto van de zaak rijden en die niet voor privé gebruiken, moeten straks aan de bijtelling geloven. Die mensen gaan al snel een paar honderd euro per maand netto betalen door deze maatregel. Dat is op zich nog geen ramp, mits je maar de keuze behoudt om dan geen auto van de zaak te rijden. Maar de meeste leasecontracten lopen 3 tot 5 jaar en kunnen niet zomaar tussentijds worden beëindigd. Ook dat gaat geld kosten en op dit moment is er alleen nog maar onzekerheid. Nu de deadline van 30 april in Brussel is gehaald; Nederland heeft op tijd een plan gepresenteerd dat het begrotingstekort terugbrengt tot 3%; wat is dan nog het commitment van politici, die hun campagne voorbereiden voor de verkiezingen in september? We moeten het afwachten.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Losse einden

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door waarnemer
In de nieuwe coalitiefracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heersen gemengde gevoelens over het bereikte mega-akkoord over de bezuinigingen. Dat melden bronnen op het Binnenhof.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Minder rompslomp bij buitenlandse auto?

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Heleen Elbert
De Europese Commissie wil het makkelijker maken om te rijden in een auto uit een ander land. Op dit moment komt er nog heel veel geregel bij kijken om als inwoner van Nederland in een in het buitenland geregistreerde auto rond te rijden. Het zou in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk moeten worden om als in Nederland wonende werknemer van een buitenlands bedrijf in een auto uit dat buitenland te rijden zonder dat u, zoals nu, BPM-aangifte zou moeten doen of een vrijstelling moet aanvragen. Wij hopen dat Brussel vaart zet achter deze ontwikkeling, al was het alleen maar om een stroom van discussies met de fiscus te voorkomen.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Ook 0%-bijtelling voor schone dieselauto

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Heleen Elbert
Voor auto's met een CO2-uitstoot van maximaal 50 gram/km geldt een bijtelling van 0%. De staatssecretaris heeft bekend gemaakt dat de uitstoot van dieselauto's inmiddels zo is gedaald, dat er ook dieselauto's te koop zijn die voldoen aan deze lage uitstootgrenzen. Mocht u in zo'n auto rijden, dan mag u van de staatssecretaris met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012 gebruik maken van de 0%-bijtelling.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Opzienbarend BPM nieuws

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Heleen Elbert
Het Europese Hof heeft onlangs een opzienbarende uitspraak gedaan die het onder voorwaarden mogelijk maakt om BPM-vrij in de auto van een ander te rijden. Tot nu toe kreeg u als inwoner van Nederland een naheffingsaanslag wanneer u in Nederland rondrijdt in een buitenlandse auto. Het maakt daarbij niet uit of de auto uw eigendom is of niet. Het Europese Hof vindt dit in strijd met de Europese regels wanneer het gaat om een auto die u tijdelijk en gratis ter beschikking is gesteld. Bijvoorbeeld wanneer u even boodschappen doet in de buitenlandse auto van uw schoonmoeder. De rechter vindt zo'n heffing in strijd met de regels omdat de auto kennelijk niet bestemd is om hoofdzakelijk en feitelijk duurzaam op het Nederlandse grondgebied te worden gebruikt. Al met al een opzienbarende uitspraak die maar weer eens illustreert dat de wet BPM niet geheel aan de Europese regels voldoet.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Overdracht pensioenverplichting binnen FE

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Edzo Boven
Indien een pensioenverplichting binnen een fiscale eenheid aan een andere vennootschap wordt overgedragen, dient deze overdracht te geschieden naar de overdrachtswaarde. Een overdracht tegen de fiscale waarde van de pensioenverplichting zal leiden tot een te lage overdrachtswaarde en zal in principe afzien van pensioen met zich meebrengen.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Pomperipossa

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Sylvester Schenk
Het zijn moeilijke tijden, en bovendien moet er in een aantal landen binnenkort gestemd worden. Die combinatie levert vaak wonderlijke fiscale plannen op. Zo wil François Hollande een marginaal tarief invoeren van 75% voor inkomens vanaf een miljoen. Een dergelijk jaarinkomen kan volgens hem niet eerlijk verdiend zijn. De uitspraak van zijn landgenoot Honoré de Balzac dat achter ieder groot fortuin een grote misdaad schuilt, is blijkbaar ook van toepassing op hoge inkomens. De Britten rolden direct de rode fiscale loper uit. Door aan te kondigen dat het hoogste IB-tarief in het Verenigd Koninkrijk vanaf 2013 verlaagd zou worden van 50 naar 45 procent speelden zij handig in op het aandraaien van de Franse fiscale duimschroeven.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - RDA-regeling 1 mei gestart

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
De nieuwe fiscale regeling Research & Development Aftrek (RDA) is op 1 mei van start gegaan. De regeling stimuleert innovatie en R&D door het Nederlandse bedrijfsleven door een fiscaal voordeel in de IB of Vpb. De RDA is bedoeld om financiële lasten voor speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. Voor de loonkosten van speur- en ontwikkelingswerk kunnen ondernemers gebruik maken van de fiscale faciliteiten van de WBSO, voor andere kosten en uitgaven kunnen zij de RDA-regeling toepassen. De RDA-regeling wordt net als de WBSO uitgevoerd door Agentschap NL. De RDA-regeling biedt een aftrekpost voor de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De verrekening van het daadwerkelijke voordeel vindt plaats via de aangifte bij de Belastingdienst.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Samen onroerende zaken exploiteren

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Carola van Vilsteren
Het komt regelmatig voor dat personen besluiten om gezamenlijk een onroerende zaak aan te schaffen of te bouwen om die vervolgens te gaan exploiteren. De vraag die zich dan voordoet is wie de btw-ondernemer is, het samenwerkingsverband of de individuele deelnemers.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Staken of voortzetten?

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet stelt als voorwaarde dat de verkrijger de onderneming minimaal vijf jaar voortzet (voortzettingsvereiste). Staken binnen deze termijn betekent dat de faciliteit - geheel of gedeeltelijk - vervalt. Maar wanneer is nu precies sprake van staken van de onderneming?

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Te conserveren inkomen

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Remco Latour
Onlangs heb ik mijn onderneming gestaakt. Ik verwacht binnen enkele maanden te beginnen met een nieuwe onderneming. Ik heb gehoord dat voor dit geval een faciliteit bestaat met te conserveren inkomen. Klopt dit en zo ja, wat is dat 'te conserveren inkomen'?

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Vakantierit kost BPM-vrijstelling

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Heleen Elbert
Als taxiondernemer mag u onder voorwaarden BPM-vrij in een auto rondrijden. Een van die voorwaarden is dat 90% van de ritten taxivervoer betreft. De Hoge Raad heeft onlangs duidelijk gemaakt dat er qua autoritten in dit verband maar twee smaken zijn: een rit is een taxirit of niet. Een tussenvorm is niet mogelijk. In dit geval betreft het twee taxiondernemers die met hun zwager en schoonzus plus de kinderen op vakantie zijn geweest. Voor de vakantierit worden de taxi's gebruikt. Zowel de ondernemers (man en vrouw) als de zwager en schoonzus betalen voor het gebruik van de taxi een zakelijke vergoeding aan het bedrijf. De vraag is of deze zakelijke vergoeding de rit tot een taxirit maakt. De zaak kan u bekend voorkomen, want wij hebben in de autospecial van Belastingzaken 2011, nummer 3 aandacht besteed aan de eerdere uitspraak van de Hoge Raad in deze procedure. De zaak werd toen terugverwezen naar Hof Arnhem om te onderzoeken of er, afgezien van de betaalde zakelijke vergoeding, andere omstandigheden zijn die de ritten tot privéritten kan maken. Het hof kwam er niet helemaal uit en oordeelde dat de ritten voor 50% in de particuliere sfeer hebben plaatsgevonden. De Hoge Raad hakt nu de knoop door: in dit soort zaken is er geen tussenweg: de rit is ofwel als taxivervoer, ofwel als een ander soort rit aan te merken. Omdat volgens de Hoge Raad in het hofoordeel ligt besloten dat het karakter van het vervoer naar Spanje en terug niet in overwegende mate taxivervoer is geweest, valt het kwartje voor de taxiondernemers de verkeerde kant op en kost het hen de BPM-vrijstelling.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Verjaren van pensioenaanspraken

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
De Hoge Raad heeft recent uitspraak gedaan in een zaak over het verjaren van een pensioenaanspraak bij een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Volgens de rechter vloeien de pensioenaanspraken voort uit het pensioenreglement. Als voldaan is aan de voorwaarden van dat pensioenreglement, is het ontstaan van pensioenaanspraken ook niet nog eens afhankelijk van een handeling van de pensioenuitvoerder. Hierdoor kan van verjaring op grond van het Burgerlijk Wetboek geen sprake zijn. Voor een BPF geldt, dat de pensioenaanspraak ontstaat op basis van het pensioenreglement, ook als de werkgever geen premies aan het BPF heeft afgedragen. Het BPF kon zich niet beroepen op het feit dat een deel van de aanspraken reeds was verjaard.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Verklaring arbeidsrelatie

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Asha Stuivenwold
Voor een freelancer of zelfstandige is de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) haast een onmisbaar document geworden. In de VAR is de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de zelfstandige bepaald. Ook voor de opdrachtgever is de VAR een must als hij wil weten waar hij op fiscaal gebied aan toe is met de zelfstandige die hij inhuurt.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Verrekeningsmethode terecht toegepast

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012
Ter voorkoming van dubbele belasting mag een bestuurder over de beloning waarop een salary split wordt toegepast, de verrekeningsmethode toepassen. De vrijstellingsmethode mag alleen worden toegepast als aan de voorwaarde is voldaan dat over het voordeel in de andere verdragsstaat belasting is geheven.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - Verzuimboete? Maak bezwaar!

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Mike Castelijn
Indien een aangifte niet (tijdig) wordt gedaan of de verschuldigde belasting niet (tijdig) wordt betaald, vormt dit een verzuim waarvoor de inspecteur een boete kan opleggen. Voor deze verzuimboeten is opzet of grove schuld van de belastingplichtige of inhoudingsplichtige niet vereist. Daarom wordt in de praktijk weinig bezwaar tegen verzuimboeten gemaakt. Toch biedt het maken van bezwaar kansen.

BelastingZaken 2012, afl. 5 - WUL: lagere bijtelling, lagere uitkering

Aflevering 5, gepubliceerd op 24-05-2012 geschreven door Heleen Elbert
Per 1 januari 2013 wordt het loonbegrip geüniformeerd. Bent u werknemer met een auto van de zaak, dan kan dit consequenties hebben voor u en/of uw werkgever. Op dit moment hoort een auto van de zaak nog niet bij het zogenoemde premieloon, maar volgend jaar wel. Wanneer u een auto van de zaak hebt en daarnaast een salaris dat onder de maximale premiegrondslag van EUR 50.064 blijft, betekent dit dat uw baas vanaf januari ook WW- en WIA-premies moet gaan betalen over de hoogte van uw bijtelling. Raakt u werkloos, dan krijgt u een WW- of WIA-uitkering over een hoger bedrag dan nu het geval is. Dat is leuk voor u, maar wist u wel dat u in principe een hogere uitkering krijgt wanneer uw bijtelling hoger is? Geniet uw collega hetzelfde salaris, maar heeft hij een auto van EUR 20.000 met een bijtelling van 14% en u een auto van EUR 20.000 met een bijtelling van 25%? Dan krijgt u dus mogelijk een hogere uitkering. Iets om goed in de gaten te houden wanneer u een nieuwe auto van de zaak mag uitzoeken van uw baas.