Aflevering 4

Gepubliceerd op 8 november 2021

BelastingZaken 2021/64 - Technologische innovatie

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021 geschreven door Doeselaar, R. van
Toen Eric Wiebes aantrad als staatssecretaris van Financiën, vestigde hij zijn hoop op de slimme automatiseringssystemen. Daarmee zou veel mensenwerk binnen de Belastingdienst overbodig worden.

BelastingZaken 2021/65 - Erfenis niet ontvangen, toch betalen!

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021
Vader is in 2017 overleden. In zijn testament is zijn dochter als enig erfgenaam aangewezen. Een derde is als executeur-testamentair aangewezen. De dochter heeft geen aangifte erfbelasting gedaan. De inspecteur legt haar daarom een ambtshalve aanslag erfbelasting op. De inspecteur schat dat de nalatenschap een waarde heeft van € 500.000. Na daar tegen gemaakt bezwaar is de waarde verlaagd naar € 325.000. Uit een niet gepubliceerd vonnis van de rechtbank blijkt dat de executeur-testamentair weigert de nalatenschap aan de dochter uit te betalen. Niet duidelijk is waarom de executeur de nalatenschap niet uitbetaalt.

BelastingZaken 2021/66 - Familiebedrijvenloket

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021
Staatsecretaris Vijlbrief heeft in een reactie op de motie om een familiebedrijvenloket in te stellen bij de Belastingdienst (35274, nr. 12) aangegeven dat het nu al mogelijk is om met de Belastingdienst in gesprek te gaan over bedrijfsopvolgingstrajecten.

BelastingZaken 2021/67 - Initiatiefnota Familiebedrijven

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021
Het Tweede Kamerlid Palland heeft een initiatiefnota ingediend om aandacht te vragen voor familiebedrijven. In de nota worden acht aandachtspunten beschreven. Ook worden worden beleidsvoorstellen gedaan om dit type onderneming beter te laten doorontwikkelen.

BelastingZaken 2021/69 - Hoerentent

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021 geschreven door Dalen, A.W. van
Nee, ik ga het niet hebben over de toeslagenaffaire. Laatst op zitting merkte ik dat de Belastingdienst wel degelijk menselijk kan zijn. Althans, daartoe aangespoord door de rechter.

BelastingZaken 2021/70 - Btw en in wezen nieuwbouw

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021 geschreven door Vilsteren, C.W. van
De Belastingdienst heeft documenten openbaar gemaakt over de fiscale toetsing en beoordeling wanneer er voor de btw sprake is van het voortbrengen van een vervaardigd goed als gevolg van de (ingrijpende) verbouwing van een gebouw. Het gaat om een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

BelastingZaken 2021/73 - Eindejaarstips 2021

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021
Met het einde van het jaar in zicht, is dit een goed moment om na te aan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Sommige zaken kunnen niet wachten tot 2022 en daar moet u nu actie voor ondernemen, terwijl ander zaken juist wel om uitstel tot het nieuwe jaar vragen. Hierover leest u meer in de eindejaarstips.

BelastingZaken 2021/74 - De gewijzigde liquidatie­verliesregeling

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021 geschreven door Beer, A.M.A. de
Met ingang van 1 januari 2021 is de liquidatieverliesregeling aangescherpt. De bedoeling van deze aanscherping is om verliesimport uit het buitenland te voorkomen. Desondanks kunnen de wijzigingen ook de zuiver nationaal opererende MKB-ondernemer raken.

BelastingZaken 2021/75 - Onzakelijk handelen: adviseur wees kritisch

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021 geschreven door Beer, A.M.A. de
In de relatie dga en zijn vennootschap ligt het gevaar van onzakelijk handelen op de loer. Denk hierbij aan de vennootschap die tegen een te lage prijs een vermogensbestanddeel overdraagt. Een ander veel voorkomend voorbeeld is de dga die privé-kosten als zakelijke kosten bij de vennootschap in rekening brengt. Onzakelijk handelen kan leiden tot fiscale correcties en mogelijk zelfs tot een fiscale boete. Niet alleen de belastingplichtige en zijn fiscaal adviseur dienen hier scherp op te zijn. Uit recente tuchtrechtspraak volgt dat ook de accountant een rol vervult bij de beoordeling van de zakelijkheid van transacties tussen de vennootschap en de dga.

BelastingZaken 2021/76 - Btw-heffing en toezichthouders

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021 geschreven door Vilsteren, C.W. van
In lijn met het arrest van Europese Hof van 13 juni 2019 betreffende het btw-ondernemerschap van een commissaris heeft de Hoge Raad op 26 juni 2020 geoordeeld dat een lid van een bezwarenadviescommissie geen btw-ondernemer is. Het ministerie van Financiën heeft daarom het besluit inzake btw-heffing bij werkzaamheden van leden van diverse commissies en van toezichthouders aangepast.

BelastingZaken 2021/77 - eH3 nodig voor DAC6-gegevensportaal

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021
Adviseurs die na 1 januari 2022 een melding willen maken van een grensoverschrijdende constructie (MDR/DAC6) in het DAC6-gegevensportaal, moeten over eHerkenning niveau 3 (eH3) of hoger beschikken. eHerkenning moet ruim op tijd worden aangevraagd, aangezien het enkele weken kan duren voordat men over een account beschikt. Bij de aanvraag moet men de dienst ‘Gegevensportaal Belastingdienst’ selecteren.

BelastingZaken 2021/78 - Wijzigingen NOW-maatregelen gepubliceerd

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021
In de NOW 1, NOW 2, NOW 3 en NOW 4 is opgenomen dat als een natuurlijke persoon of rechtspersoon of groep een verklaring van een accountant bij de vaststellingsaanvraag mee moet zenden, maar dat niet heeft gedaan, de aanvraag op verzoek van de minister binnen 14 weken kan worden aangevuld met een verklaring van een accountant. In de praktijk heeft de werkgever, die een accountantsverklaring moet overleggen, 14 weken de tijd om alsnog een verklaring van een accountant te overleggen wanneer hij tijdens de vaststellingsaanvraag aangeeft dat hij nog niet over een accountantsverklaring beschikt. Deze 14 weken termijn wordt ook ingevoerd voor werkgevers die een derdenverklaring nodig hebben. De vaststellingsaanvragen lopen met de sluitingsdatum van het vaststellingsloket in het zicht namelijk erg achter.

BelastingZaken 2021/79 - Vormgeving Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021
De staatssecretarissen van Financiën hebben, naar aanleiding van vragen van de vaste commissie voor Financiën over de voortgang van de vormgeving van de Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane (IBTD), laten weten dat zij er streven naar de IBTD per 1 januari 2022 op te richten.Medio november wil de minister van Financiën de ministeriële regeling voor de IBTD aan de Kamer voorleggen. In verband met vragen over het functieprofiel van de inspecteur-generaal bij de IBTD is de vacaturetekst voor de functie als bijlage bij de brief toegevoegd.

BelastingZaken 2021/81 - Natuurlijk persoon geweigerd als gemachtigde? Zijn bv niet!

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021
Hof Den Bosch stoort zich zo aan het taalgebruik van een gemachtigde, een natuurlijke persoon, dat het hof deze persoon weigert als gemachtigde. De gemachtigde staat een kentekenhouder bij die een beroepsprocedure is begonnen tegen een naheffingsaanslag BPM. Ook stelt het hof dat ernstige bezwaren bestaan tegen twee vennootschappen waarvoor de gemachtigde werkzaamheden verricht. Het hof weigert deze vennootschappen als gemachtigde. De kentekenhouder krijgt de gelegenheid om een andere gemachtigde aan te wijzen, maar laat dat achterwege. Zij gaat wel in cassatie. Daarbij beklaagt zij zich over de beslissing van het hof om de beide vennootschappen te weigeren als gemachtigde.

BelastingZaken 2021/82 - KISS

Aflevering 4, gepubliceerd op 08-11-2021 geschreven door Schenk, S.F.J.J.
U kent ongetwijfeld het Engelstalige acroniem KISS: ‘Keep it simple, stupid’. Maar in de fiscaliteit valt dat nog niet mee. Daar geldt de bekende wijsheid; ‘Niets moeilijker dan makkelijker’. Neem nu kerstbomen. En laten we daarbij optimistisch beginnen. De kunstkerstboom (de vloek van het kerstfeest en een belediging voor het pasgeboren kindeke) is onderworpen aan het algemene omzetbelastingtarief van 21%. Kerstmis vier je nu eenmaal onder een echte kerstboom. Of je viert het niet. Maar dat is nog niet het hele verhaal. Sterker nog: dan begint het pas.